Efectes de l’estrès sobre el sistema visual: què és l’estrès?

Per entendre els efectes de l’estrès sobre el sistema visual, s’ha d’entendre què és l’estrès. L’estrès és una reacció desmesurada del cervell davant d’un estímul extern. S’activa per un estat alerta. I l’estat de sobre alerta és fruit d’una situació de por. Tot aquest procés es produeix a l’amígdala cerebral, que és el nostre cervell primigeni, el responsable de les emocions i, per tant, de la reacció corporal que generen. La por és una emoció que té la funció de protegir-nos de perill. En els orígens de la humanitat, quan un lleó cavernari s’acostava, calia activar un mecanisme que permetés la fugida ràpida. Aquest mecanisme és la ràpida segregació d’una gran quantitat d’adrenalina. Aquesta hormona augmenta la pressió sanguínia, el ritme cardíac, la quantitat de glucosa a la sang i accelera el metabolisme, per permetre una ràpida i lleugera activació de l’organisme. Un cop ha passat el perill, els nivells d’adrenalina tornen als valors normals i el cos es relaxa.

El problema s’origina quan el cervell percep una amenaça constant, que no correspon a una situació de perill puntual, i manté nivells d’adrenalina elevats durant molt de temps sostingut. És el que coneixem per estrès.

L’estrès té efectes sobretot a l’organisme, inclòs el sistema visual.

Efectes de l’estrès sobre la salut

En situacions d’estrès, el cos comença a segregar una altra hormona, el cortisol, que afecta el sistema nerviós i el sistema hormonal, i retroalimenta el circuit de l’ansietat. Això sol passar en èpoques de molta exigència laboral o familiar, per exemple.

Un cop activat aquest circuit, costa molt de desactivar i té repercussions sobre la salut física i mental, que poden ser entre lleus i greus, depenent de la durada i limpacte emocional de la situació causant de lestrès. En concret produeix:

  • hipertensió arterial
  • immunodepressió (la caiguda de defenses pot produir malalties autoimmunes)
  • malalties reumàtiques
  • deteriorament cognitiu
  • envelliment cel·lular
  • alteracions metabòliques (pentina pèrdua o guany de pes)

Efectes de l’estrès sobre el sistema visual

En el cas del sistema visual, l’estrès pot generar problemes diferents:

Tics a l’ull

Consisteixen en el tancament involuntari de les parpelles, de manera repetitiva. És el que coneixem com a tic nerviós a l’ull i no s’ha de confondre amb el blefaroespasme que es produeix als dos ulls, de forma crònica i té origen en un problema neurològic, entre d’altres.

Els tics a l’ull solen remetre si no prenem excitants, descansem i practiquem un petit massatge a la parpella.

Blefaritis

És una inflamació de les parpelles que pot estar desencadenada per estrès, al marge de la causa principal que és l’ull sec o la dermatitis seborréica.

Coroidopatia serosa central

És una malaltia de la retina que afecta principalment persones amb personalitat de tipus A, molt competitives i amb marcada tendència a l’estrès quotidià.

Ocasiona visió borrosa, micropsia (percepció de l’entorn en mesures inferiors a les reals), metamorfòpsies (percepció distorsionada de l’entorn) i/o pèrdua de visió central.

En alguns casos es resol de manera espontània. En altres, es pot prolongar en el temps i generar lesions que requereixin de fotocoagulació amb làser Argón

Pèrdua sobtada de visió (afectació psiquiàtrica)

L’estrès posttraumàtic, les crisis d’ansietat o la depressió pot ocasionar una pèrdua sobtada de visió, la durada i la resolució de les quals estan condicionades a l’evolució del problema causant.

La salut mental és tan important com la salut física i hem de posar tots els mitjans per tenir-ne cura. Igual que quan tenim algun problema físic no dubtem a acudir al metge, quan tenim els primers signes de malestar emocional, cal consultar els experts en salut mental. Una detecció precoç i parlar del problema poden evitar un problema de salut mental més greu.

Així mateix, de la mateixa manera que ens preocupem dels nostres hàbits alimentaris i esportius, hem de posar el mateix afany a practicar activitats com el mindfullness i totes aquelles que contribueixen a proporcionar-nos alegria i benestar.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?