Per què la miopia és un factor de risc pel despreniment de retina?

L’ull miop es caracteritza per ser més allargat i corb del normal. Això té repercussions a dos nivells diferents:

  • provoca que les imatges s’enfoquin per davant de la retina, cosa que dificulta la visió de lluny
  • es produeix una tensió sobre la retina que pot donar lloc a esquinços del vitri i, en última instància, de la retina

El risc de despreniment de retina augmenta amb el nombre de diòptries. A major nombre de diòptries de miopia, més risc de despreniment de retina existeix. Es calcula que un 65% de casos de despreniment de retina estan associats a nivells alts de miopia. El despreniment de la retina és un motiu de cirurgia urgent perquè si no s’intervé ràpidament, pot comprometre la visió de l’ull afectat.

Les persones miops han de prestar més atenció a la seva salut visual. No només necessiten correcció òptica (ulleres o lents de contacte) per poder veure de lluny sinó que s’han de sotmetre a exàmens periòdics del fons de l’ull per assegurar-se que tot està bé. També heu d’aprendre a detectar signes d’alarma d’un despreniment de retina:

  • Miodesòpsies (mosques volants, punts foscos, fils flotants) prèvies i seguides de llampecs o flaixos, a un costat de la imatge, que duren poc (fotopsies)
  • Visió d’un núvol o una part fosca com un teló en una part de la visió.

Es considera que la miopia és de risc quan supera les 6 diòptries (miopia magna). De fet, a més del perill del despreniment de retina, també té incidència en altres problemes de salut ocular:

Relacion Grado Miopia y patologia 1

Pantalles i augment creixent de la miopia infantil

L’ús de pantalles ha anat augmentant exponencialment en els darrers anys, amb un clar impacte sobre la miopia, especialment notable en nens. Aquesta tendència s’ha vist molt agreujada durant la pandèmia per les classes en línia, i és força preocupant en un moment en què l’ull està en creixement i desenvolupament. Un altre factor que contribueix a augmentar la miopia és la manca de llum solar. Passem moltes hores tancades, amb llum artificial. Diversos estudis han apuntat aquest factor com a impulsor de la miopia. Així mateix, la manca de llum solar afecta la producció de vitamina D, responsable de fixar el calci als ossos. Els nens necessiten jugar a la fresca i enfocar la vista de lluny.

Aquesta problemàtica d’augment creixent amb la miopia infantil és la que ens ha portat recentment a crear una Unitat de Control de la Miopia específica.

L’assumpte és seriós. De fet, l’OMS adverteix que, si no es prenen mesures per evitar-ho, la miopia magna afectarà el 10% de la població (925 milions de persones) el 2050. Si s’aconseguís reduir la taxa de progressió de la miopia en un 50%, això permetria reduir la prevalença de la miopia magna en un 90%, segons les principals societats oftalmològiques. Per tant, és bàsica tant la prevenció (reducció de temps d’exposició a pantalles i augment d’activitats a l’aire lliure), com la detecció a edats primerenques i el tractament precoç.

Tractament de la miopia

Hi ha diferents maneres de tractar la miopia:

En el cas de la correcció mitjançant lents de contacte, hi ha diferents opcions. La fabricació d’aquestes lents ha anat evolucionant i, actualment, hi ha lents de contacte toves amb un disseny òptic específic que provoca un desenfocament perifèric a la retina. Això contribueix a contenir l’augment de la longitud axial de l’ull, és a dir, a contenir la miopia. Diversos estudis ortoqueratològics han demostrat que aquestes lents de contacte contenen en un 50% la progressió de la miopia. Les lents de contacte per al control de la miopia es poden prescriure fins i tot a nens, a partir de 8 anys, es poden utilitzar entre 8 i 10 hores diàries, s’han de reemplaçar trimestralment o requereixen una personalització específica per als paràmetres corneals de cada persona.

Davant de miopies elevades, a partir de 3 diòptries, en el cas dels nens més grans de 8 anys, és aconsellable iniciar un tractament amb lent de contacte específica que frena la progressió d’aquest defecte refractiu.

En el cas dels adults, es recomana la cirurgia refractiva amb índexs d’èxit del 99%, registrats pels nostres indicadors de qualitat. A més de reduir el risc d’afecció sobre la retina, la cirurgia refractiva proporciona una bona qualitat visual, cosa que repercuteix en una millor qualitat de vida, eliminant la dependència d’ulleres i lents de contacte.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?