Quins efectes provoca el Covid-19 als ulls?

Diferents estudis (publicats al Journal of Medical Virology, el New England Journal of Medicine, el Annals or Internal Medicine i The Lancet Respiratory Medicine)) han demostrat que el Covid 19 té efectes en els ulls. En concret, s’ha constatat que pot ocasionar conjuntivitis. La infecció ocular a la conjuntiva sol aparèixer al voltant del dia 13 encara que, en alguns casos, es manifesta a l’inici de la malaltia.

Les partícules virals romandrien en la conjuntiva fins i tot més temps de què ho fan en les secrecions nasals. Això que pot significar, d’una banda, una font de contagi per contacte mà-ull però, de l’altra, la possibilitat de detecció de casos positius de Covid-19 a través del seu anàlisi. Això obre la porta a utilitzar l’anàlisi de les secrecions lacrimals per a la detecció de la Covid-19.

Conjuntivitis per Covid-19

La conjuntivitis derivada de la Covid-19 té caràcter lleu. Els seus símptomes són els de qualsevol conjuntivitis folicular:

 • ull vermell
 • lleganyes o secrecions lacrimals
 • cremor
 • picor
 • llagrimeig
 • sensació de cos estrany.

El perill rau en el fet que les secrecions lacrimals són contagioses. Les mesures de prevenció de contagi de la Covid-19 decretades pel govern contemplen la higiene regular de mans amb gel hidroalcohólico. Aquest precepte és especialment necessari per evitar el contagi de la conjuntivitis, sigui quin sigui l’agent causant.

Cal extremar les precaucions:

 • cal rentar-se bé les mans abans i després de tocar-se els ulls
 • no compartir tovalloles o llençols
 • aplicar el tractament pautat per l’oftalmòleg
  els professionals que estiguin en contacte amb pacients positius, han d’usar ulleres de protecció per explorarles.

La Dra. Casamajó ens explica de forma clara i senzilla:

Possibles efectes de la Covid-19 sobre la retina

D’altra banda, s’ha detectat un petit nombre de casos en què la Covid-19 pot afectar també a la retina, produint micro infarts en els vasos centrals de la retina, cosa que ocasiona una pèrdua visual en aquest ull que perdura mesos després .

Efectes indirectes per manca de tractament precoç

Finalment, la Covid-19 està tenint un efecte indirecte perniciós sobre el sistema visual de moltes persones pel fet que, per por de contagi, han posposat visites i cirurgies necessàries. Això està tenint greus conseqüències en malalties, com per exemple, el glaucoma, atès que quan el pacient s’adona que ha perdut visió lateral, és quan acudeix a revisió i en aquest moment ja no podem recuperar la visió perduda.

Conclusions

Les persones que donen positiu de Covid-19, haurien de vigilar qualsevol símptoma ocular i comunicar-ho al seu metge, per tal que, si ho considera oportú, siguin derivades a l’oftalmòleg per tractar la possible conjuntivitis associada i, per assegurar-se que no hi ha afectació a la retina.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?