El Felip de 15 anys pateix queratocon des de fa 4 ja, de no operar-se, s’hagués quedat completament cec abans de complir els 20. El 9 de desembre, l’equip mèdic d’Admiravisión en col·laboració amb La Fundació Dr. Ivan Mañero i l’ONG AMIC, va operar amb èxit al nen, que podria recuperar fins al 60% de la vista. Fundació Dr. Ivan Mañero i ONG AMIC s’han fet càrrec del trasllat i l’estada.

El Felip és un noi tímid a qui li agrada l’artesania, però que per culpa de la malaltia ja no pot fer els collarets i polseres que tant li agraden, a més de tenir seriosos problemes per seguir les classes de l’Escola Comunitària a la qual acudeix cada dia, ja que no pot veure els llibres, la llibreta, ni la pissarra i només pot guiar-se per l’explicació dels professors. Viu a Casa Emanuel, Guinea Bissau, al costat de la missionera que el va adoptar sent un nadó i al costat dels gairebé 150 nens i nenes orfes, abandonats o malalts que també viuen en aquest orfenat.

El Felip pateix una malaltia dels ulls anomenada queratocon, que afecta la còrnia distorsionant la seva forma i desenvolupant una prominència en forma de con. Tot i ser una malaltia que pot aturar-se en els seus inicis gràcies a una intervenció quirúrgica, a Guinea Bissau és impossible dur-la a terme, tant per la manca d’especialistes com de tecnologia i materials necessaris. Per això Felip tenia la malaltia ja molt avançada.

Dilluns 9 desembre 2013, Felip entrava al quiròfan on l’equip mèdic de Admiravisión li va practicar un Crosslinking i després li va insertar uns anells corneals Intacs, que serviran per frenar la malaltia i recuperar bona part de la visió perduda, un 60% segons els millors pronòstics. L’operació va ser un èxit i avui ja es recupera amb la seva família d’acollida.

Aquesta intervenció ha estat possible gràcies a la col·laboració de dos ONG, la Fundació Dr. Ivan Mañero (FDrIM) i l’AMIC (Associació Mèdica per la Infància, de Catalunya) que s’han ocupat del trasllat i l’acollida de l’infant, i de la empresa sanitària Admiravisión, que ha portat a terme la intervenció.

Admiravisión ja havia col·laborat anteriorment amb aquestes ONG donant un autorefractòmetre (un aparell per mesurar la graduació de la vista) per al Centre Mèdic Emanuel, a Guinea Bissau, on actualment s’està utilitzant per revisar la vista dels nens de l’Escola Comunitària, el orfenat Casa Emanuel i els petits del barri.

Actualment Felip es troba molt bé i gaudint de la seva nova vista, ja pot llegir, fer polseres i jugar amb els amics. Nosaltres hem ajudat a Felip però ell també ens ha fet veure la vida d’una altra manera.

Referència: www.fundacionivanmanero.org i www.ongamic.org

Felipe, operación de Queratocono

¿Necesitas ayuda?