Miopia,

hipermetropia

i astigmatisme

Informa't sense compromís!


    Preguntes freqüents

    Hauré de seguir fent revisions tota la vida?

    Tot i que la cirurgia pot aconseguir que el pacient no necessiti correcció òptica per a les seves activitats quotidianes, l’ull segueix sent miope o hipermétrope pel que requereix una revisió anual, ja que els riscos associats a aquestes patologies segueixen sent els mateixos.

    Tornaré a tenir miopia alguna vegada?

    La cirurgia pot eliminar completament el defecte refractiu, però el que no fa és parar la seva evolució. Per això és important que la graduació no hagi variat de forma significativa durant l’últim any previ a la intervenció.

    Quan podré fer esport, prendre el sol i banyar-me?

    Es recomana per precaució no efectuar esports o activitats amb el risc de cop o contacte per als ulls en 15 dies. El sol probablement el molestarà després de la intervenció per la qual cosa seria recomanable utilitzar unes ulleres protectores durant uns dies. Es podrà banyar l’endemà, però sense obrir els ulls sota l’aigua.

    Puc maquillar-me i usar les meves cremes habituals?

    Sí, sense cap problema, sempre que preservi la zona ocular durant uns 15 dies, després de la intervenció. El mateix dia de la cirurgia no ha d’usar productes de maquillatge ni perfums.

    Quan podré reincorporar-me al meu treball?

    Habitualment als dos dies després de la cirurgia. En els casos d’implant de lent intraocular dependrà de les exigències físiques de cada treball.

    Quants dies tindré els ulls tapats?

    Cap. Amb les tècniques d’anestèsia tòpica (només amb gotes) no és necessària l’oclusió després de la cirurgia.

    Quant trigaré a veure bé després de la intervenció?

    A les 24-48 hores després de la intervenció ja s’aconsegueix una bona visió, suficient per desenvolupar una vida normal en la majoria dels casos, si bé la visió serà pitjor en situacions de poca llum o ambients foscos durant les primeres setmanes o anirà millorant gradualment.

    Milloraré la visió?

    La cirurgia mitjançant la tècnica Lasik no millora l’agudesa visual, és a dir, després de la cirurgia la millor visió que el pacient pot aconseguir és la visió que tenia preoperatoriamente amb les seves ulleres. No obstant això, la tècnica de la facoemulsificación o implant de lents epicapsulares millora la visió preoperatoria en la immensa majoria dels casos.

    Em corregiran la miopia, però... i l'astigmatisme?

    En los casos de cirugía refractiva mediante la técnica Lasik pueden corregirse ambos defectos al mismo tiempo. En otros procedimientos (lentes epicapsulares, cataratas), puede ser necesario realizar posteriormente una segunda intervención con Lasik para eliminar completamente el defecto refractivo.

    Quedaré a zero diòptries?, Hauré de portar ulleres després de la intervenció?

    Encara que la major part dels pacients operats amb làser excimer no requereixen ulleres o lents de contacte després de la cirurgia, alguns necessitaran ulleres per llegir, veure la televisió, anar al cinema o conduir de nit, sobretot en cas de miopia i/o astigmatisme elevat. A partir dels 45-50 anys apareix la presbícia o vista cansada en el 100% de la població, la qual cosa comporta l’ús d’ulleres per a visió propera independentment de la tècnica quirúrgica utilitzada.

    I si moc els ulls durant la intervenció?

    El més recomanable seria a no ho fes, no obstant això, els sistemes de seguretat per seguiment dels moviments oculars de què disposa el làser, detindrien el tractament impedint possibles complicacions.

    És dolorosa la intervenció?

    No. Ni durant ni després. Només tindrà lleus molèsties les primeres hores després del procediment.

    És molt llarga la intervenció?

    No. Dura aproximadament 5 minuts per ull i és possible, en la majoria dels casos, operar tots dos ulls en la mateixa sessió. En els casos d’implant de lent epicapsular i en la cirurgia de la cataracta, la durada aproximada és de 8 a 10 minuts i és aconsellable deixar transcórrer d’1 a 2 dies entre un ull i un altre.

    Em dormiran per operar-me?

    No, ni tan sols injeccions. El tipus d’anestèsia és tòpica, o sigui, amb gotes. Per això, no és necessari cap prova preoperatoria (anàlisi o radiografia) ni suspendre la seva medicació habitual, ni estar en dejú.

    Aquest tipus de lents només serveix per a miops?

    xisteixen lents fàquicas tant per a miops com per a hipermétropes, ICL a més presenta lents que poden corregir alhora l’astigmatisme. La lent precisa d’un mínim d’espai dins de l’ull on poder col·locar-se, aquest espai anomenat càmera anterior (espai que existeix entre la còrnia i el cristal·lí) és , la majoria de les vegades, major en miops que en hipermétropes. És per això que la majoria de miops poden optar a aquesta mena de cirurgia refractiva.

    Quants dies hauré d'estar en la clínica?

    Cap. És un tipus de cirurgia que es realitza de manera ambulatoria. Després de la intervenció pot anar-se a casa seva.

    És un cos estrany!, La lent es degrada amb el temps?

    Aquest tipus de lents, igual que la resta, no es degraden, els materials que s’usen són sempre biocompatibles i per tant no existeix cap reacció de l’organisme cap a elles.

    Quan utilitzem aquest tipus de lents?

    Abans, fa uns anys, la indicació era per a pacients que no podien sotmetre’s a tractament mitjançant làser excimer (LASIK). Avui dia, cada vegada implantem més lents fàquiques ja que presenten certs avantatges respecte als tractaments amb làser sobretot en miops alts. Milloren la qualitat de visió i constitueix un procés totalment reversible, aquests factors fan que molts pacients s’inclinin per aquesta opció.

    Què és una lent fàquica?

    Són aquelles lents que per a la seva col·locació no es requereix extreure el cristal·lí, per tant es manté la capacitat acomodativa de l’ull. Existeixen lents fàquiques de càmera anterior, és a dir, lents que es col·loquen per davant de l’iris. També existeixen lents fàquiques de cambra posterior, és a dir, es col·loquen darrere de l’iris, aquest és el cas de ICL. No obstant això, a vegades utilitzem també lents fàquiques de cambra anterior.

    Què significa ICL?

    Són les sigles angleses del nom d’aquesta lent fáquica, en castellà ve a significar:

    “Lent de contacte implantable”

    Seré capaç de mantenir la vista quieta durant la cirurgia?

    És més fàcil del que sembla! Existeix un punt de làser que serveix com a referent al pacient, és a dir, el pacient només ha de mirar a aquest punt durant la cirurgia. No obstant això, si l’ull es desviés a qualsevol moment durant el tractament làser, el sistema infraroig de seguiment pupil·lar actuaria en fraccions de segon per mantenir centrat el tractament làser que es realitza.

    Podré mantenir-me sense parpellejar durant la cirurgia?

    Per descomptat que sí. Col·loquem gotes anestèsiques abans i durant la cirurgia amb la qual cosa eliminem la necessitat de parpellejar. D’altra banda, col·loquem un suport per prevenir el parpelleig involuntari del pacient.

    Quan utilitzem aquesta tècnica en lloc de LASIK?

    La tècnica d’elecció en tractaments amb làser excimer és el LASIK per la ràpida rehabilitació visual i sense tot just dolor postoperatori. A vegades, no és possible la realització de LASIK, és ara quan PRK pot ser una bona alternativa. Sobretot en casos de còrnias primes que no permeten la creació d’un disc corneal.

    És molt dolorós el postoperatorio?

    Actualment es redueix a 1-2 dies, a més aquest dolor és de caràcter mitjà-moderat.

    ¿Qué significa PRK?

    Son las siglas inglesas de la técnica, en castellano viene a significar:

    “Keratectomía fotorefractiva”

    És millor el tall amb làser?

    Nosaltres realitzem el tall amb làser de femtosegons o amb microqueratomo automàtic depenent de diversos factors. Cada tècnica té avantatges i inconvenients. Les últimes evolucions del làser femtosegons han millorat molt, no obstant això, el microqueratomo automàtic continua sent, tal vegada, la forma de tall d’elecció.

    Què significa LASIK?

    Són les sigles angleses de la tècnica, en català ve a significar:

    “Keratomielusis in situ asistida per làser”