Per què és important la forma de subjectar el llapis a l’escriure? : Símptomes

Per què és important la forma de subjectar el llàpis al escriure? El llapis ha de subjectar fent pinça amb els dits polze, índex i cor. Ni molt amunt, ni molt baix. Aquesta és la forma correcta de fer-, No obstant això, moltes persones ho fan adoptant males postures que ocasionen molèsties musculars o impedeixen veure la punta del llapis o el que s’està escrivint. Si això passa, cal dur a terme una reeducació de la forma de subjectar el llapis.

Els símptomes que ens alerten d’això són els següents:

 • Torçar el cap a l’escriure
 • Torçar el braç i/o la mà a l’escriure
 • No veure la punta de l’llapis o el que escrius, mentre escrius
 • Acostar excessivament a el paper

Per què és important la forma de subjectar el llapis a l’escriure? : Conseqüències

Al subjectar malament el llapis adoptem males postures amb el cap, el braç, el canell i/o els dits de la mà amb la qual s’escriu. Això pot derivar en:

 • Contractures musculars i desviacions de columna
 • Problemes visuals per llegir a una distància que no és la que necessiten els nostres ulls. Especialment en la primera infància, quan s’està desenvolupant la visió binocular (enfocament dels dos ulls alhora), aquest mal hàbit pot interferir en aquest procés i ocasionar, al mateix temps:
  • visió monocular (al tenir una postura incorrecta, només s’utilitza un ull per escriure)
  • fatiga visual (per sobrecàrrega del mateix ull)
  • ull gandul (l’ull que no s’utilitza es pot fer gandul)

Com corregir la forma de subjectar el llàpis

L’ideal és detectar el problema de manera precoç, abans que la criatura consolidi el mal hàbit. Com més temps portes subjectant malament el llapis, més et costarà modificar l’hàbit.

Afortunadament, hi ha al mercat uns adaptadors que es col·loquen al llapis i forcen a subjectar-lo de forma correcta. Es comercialitzen a botigues de material escolar o d’oficina. Aquests correctors han estat dissenyats per experts i la seva eficàcia provada. Hi ha diferents models. És aconsellable que un terapeuta (optometrista comportamental, pedagog, professor, …) indiqui quin és el aconsellable en cada cas concret, en funció de la forma en què la persona subjecta el llapis.

Quan es comença a utilitzar el corrector pot resultar incòmode, perquè força una postura que no és a la qual estem habituats. Fins i tot és probable que, a el principi, fem pitjor lletra. No obstant això, val la pena persistir fins que el cervell gravi el nou hàbit, cosa que sol succeir al voltant dels 21 dies.

Hàbits visuals i problemes d’aprenentatge

Els bons hàbits visuals i el per què és important la forma de subjectar el llàpis al escriure, són imprescindibles per a un correcte aprenentatge de la lecto-escriptura i per al desenvolupament de l’activitat lectiva i laboral.

Hi ha molts dificultats d’aprenentatge que tenen el seu origen en causes visuals. Cal aprendre a detectar els signes d’alarma i, en cas que es tinguin sospites raonables, realitzar un estudi funcional, per part de optometristes comportamentals experts en la matèria. En cas que es confirmi el problema, hi ha teràpies visuals que ajuden a corregir-ho.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?