Polèmica sobre l’operació de canvi de color dels ulls

Aquests dies està sent polèmica, a la xarxa, l’operació de canvi de color dels ulls que s’ha fet recentment una influenzer, Daniela Requena. Aquesta operació, tècnicament anomenada queratopigmentació, però que molts coneixem com a tatuatge ocular, consisteix a tatuar la còrnia, injectant-li la tinta del color desitjat.

Com a professionals de l’oftalmologia, socialment i moralment responsables, considerem necessari alertar la població sobre els perills de l’operació de canvi de color d’ulls.

L’operació de canvi de color d’ulls o queratopigmentació pot ocasionar:

  1. Rebuig, al·lèrgia, intolerància a la tinta o pigment utilitzat, a més de sequedat ocular.
  2. Atès que la superfície ocular és molt aquosa, aquest pigment es pot desplaçar al centre de la còrnia, obstruint la visió

Les complicacions poden aparèixer després de molt de temps i acabar requerint un trasplantament de còrnia. Per tant, no són lleus sinó que tenen caràcter greu.

La queratopigmentació únicament està indicada per a pacients que pateixen alguna opacitat corneal o tenen la còrnia totalment blanca degut a alguna patologia. Això implica que aquest ull no té visió i, per tant, el pigment no la pot obstruir. En ulls sans, les possibles complicacions revesteixen un caràcter massa greu en comparació amb el possible avantatge estètic desitjat. Tenir una probabilitat, per petita que sigui, de perdre la visió per un caprici estètic és motiu suficient perquè el nostre equip de professionals no practiqui aquesta cirurgia i la desaconselli totalment.

Abrassió de l’iris mitjançant làser. Una opció no exempta de perill

Algunes clíniques utilitzen el làser per cremar la superfície de l’iris, on es concentra la melanina, per tal d’aclarir-lo i tornar-lo més blavós. Aquesta operació pot generar glaucoma pigmentari, ja que hi ha la possibilitat que les restes de pigment provoquin una obstrucció que augmenti la pressió intraocular. A més, aquesta cirurgia afebleix l’ull i provoca fotosensibilitat. En conseqüència, el nostre equip de professionals tampoc no aconsella aquesta pràctica.

Implant d’iris. Una altra tècnica perillosa i no homologada

Una altra tècnica quirúrgica no homologada i utilitzada en altres països per dur a terme l’operació de canvi de color d’ulls és l’implant d’iris. Aquest implant es col·loca a la cambra anterior de pacients fàquics joves, sobre un iris sa, i en contacte directe amb estructures angulars. Hi ha estudis clínics que demostren complicacions greus i irreversibles d’aquests implants. Els problemes més freqüents són la descompensació corneal, l’atròfia sectorial de l’iris, el fracàs corneal, el glaucoma, les cataractes i la uveïtis.

Molts dels pacients en les dues sèries de casos analitzats, van requerir cirurgies secundàries incloent-hi trasplantament de còrnia, implant de dispositiu de drenatge per al glaucoma, reparació d’iris (en alguns casos, necessitat d’un implant d’iris artificial) i cirurgia de cataractes. Aquestes complicacions es desenvolupen mesos o anys després de la implantació cosmètica de l’iris. (L’Alerta Clínica completa està disponible al lloc web d’ASCRS i va ser publicada a l’edició de desembre de 2016 d’EyeWorld. Societat Americana de Cascades i Cirurgia Refractiva. 4000 Legato Road, Suite 700 Fairfax, VA 22033. (703) 591 -2220. Ascrs@ascrs.org)

Lents de contacte de colors homologades. Única opció segura

L’única opció per fer el canvi de color dels ulls de forma segura passa per utilitzar lents de contacte, lents de contacte, de colors. En aquest sentit, és important adquirir les lents de contacte de fantasia homologades en òptiques acreditades. Desaconsellem fer-ho per internet, quan no es pot garantir la qualitat i l’homologació europea del producte. Igual que les lents de contacte correctores de la refracció, aquestes lents de contacte de colors poden utilitzar-se durant un màxim de 8 hores. Cal posar la mateixa cura en la seva higiene i manipulació que a la resta de lents de contacte, per evitar inflamacions, erosions o infeccions oculars.

Informació sobre canvi de color dels ulls

El proper dijous a les 11.30h, el Prof. Dr. Jesús Costa Vila, director mèdic del grup Admiravisió, parlarà sobre aquest tema a les 11.30h a Radio Decisión.

Si t’estàs plantejant canviar el color dels teus ulls, t’aconsellem que concertis una cita amb el nostre equip de professionals per tal que et proporcionin tota la informació que necessites conèixer i, en el cas que vulguis adquirir lents de contacte de colors, estudiïn si la teva compte les admet (analitzant el grau de sequedat, etc…) i t’ensenyin a utilitzar-les de forma segura per a la teva salut visual.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?