Extracte de l’article publicat al blog Oftalmology Times

L’oftalmòleg Dr. Joshua Mali, destaca en el seu blog “Ophtalmology Times” les que considera són les 5 grans innovacions en el camp de l’oftalmologia al segle XXI, en base als criteris del seu impacte, unicitat i significança clínica. Compartim amb ell el rànquing i per aquest motiu hem volgut destacar-los. De menys a més importància, aquestes innovacions són les següents:

1. Telemedicina

Permet la prevenció basada en la detecció precoç.

En el cas de l’oftalmologia, destaca els sistemes de monitorització domiciliària AMD a fons no midriàtic que permeten obtenir imatges de l’evolució de la retinopatia diabètica.

2. OCT (Tomografia de Coherència Òptica)

Representa l’avanç més significatiu en sistemes diagnòstics en permetre capturar imatges anatòmiques de cada part de l’ull, incloent la retina, el nervi òptic i el segment.

3. Història clínica electrònica

Encara que es van fer els primers passos en 1960, no va ser fins al 2000 en què va començar a generalitzar-se i, malgrat això, només el 60% d’oftalmòlegs tenen informatitzada la història clínica i les proves diagnòstiques.

Això ha suposat una millora en l’organització de la informació, de l’accés per part de metges i pacients i d’integració de l’activitat clínica i la seva facturació.

4. Lents Intraoculars (LIO)

Hem recorregut un llarg camí des dels dies en què Sir Harold Ridley va implantar la primera IOL en 1949.

Aquesta innovació ha suposat un abans i un després en la qualitat de vida dels pacients intervinguts de cataractes o amb problemes d’agudesa visual, reduint en uns casos i eliminant en altres, la dependència de les ulleres.

5. Injeccions intracoulares Anti-VEGF (factor de creixement endotelial vascular)

Sens dubte, és la major innovació en oftalmologia del nostre nou segle, en permetre detenir la progressió de malalties que, fins llavors ocasionaven ceguesa irreversible, com la DMAE o la retinopatia del prematur.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?