Uns 285 milions de persones pateixen discapacitat visual, un problema que augmentaràamb l’envelliment poblacional

26.10.11 | 17:10 h. EUROPA PRESS | MADRID

Diverses iniciatives de salut pública van reduir aquestes xifres, l’OMS segueix treballant contra problemes com el glaucoma o la degeneració macular.

Uns 285 milions de persones tenen alguna discapacitat visual en el món, uns 39 milions són cegues i 246 milions només presenten una pitjor visió. La taxa mundial d’aquest problema ha disminuït en els últims 20 anys gràcies als esforços dels països. No obstant això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que, “amb el creixent envelliment de la població, anirà augmentant el nombre de persones en risc de patir discapacitat visual associada a l’edat”.

Les principals causes de discapacitat visual en el món són els errors de refracció -miopia, hipermetropia o astigmatisme-, que afecten un 43 per cent de la població. La segueixen les cataractes (33%), que són la principal causa de ceguesa en els països d’ingressos mitjans i baixos, i també el glaucoma (2%). El 65 per cent dels casos de discapacitat visual corresponen a majors de 50 anys, encara que aquest grup d’edat tot just representa un 20 per cent de la població mundial. Els nens amb discapacitat visual són uns 19 milions, dels quals 12 milions la pateixen a causa d’errors de refracció fàcilment corregibles. “Uns 1,4 milions de menors de 15 anys pateixen ceguesa irreversible”, destaquen. “En termes generals, les taxes mundials de discapacitat visual han disminuït des de començaments dels anys 90, malgrat l’envelliment de la població a tot el món”, assenyalen des de l’OMS. En concret, s’ha observat “una dràstica reducció de la ceguesa relacionada amb la oncocercosi, fruit de la important disminució de la càrrega de morbiditat associada a aquesta malaltia”. “Aquesta disminució és principalment el reflex d’una actuació concertada de salut pública destinada a reduir les discapacitats visuals causades per malalties infeccioses”, afegeixen.

Programes de prevenció

Entre les metes de salut visual aconseguides figuren la implantació de programes per a la prevenció i el control de la discapacitat visual o la incorporació gradual de serveis d’oftalmologia en Atenció Primària i Secundària. Exemples destacats d’aquests avenços són el de Ghana i el Marroc, que han notificat l’eliminació del tracoma el 2010 i 2007, respectivament. També ho és el de Brasil, on es ve facilitant des de fa més de 10 anys serveis d’atenció oftalmològica a través del sistema nacional de seguretat social. També ho és la Xina, que des de 2009 ha invertit més de 100 milions de dòlars en intervencions de cataractes. “En l’últim decenni, Oman ha integrat plenament la prestació de serveis d’oftalmologia dins del sistema d’Atenció Primària i l’Índia, ve assignant des de 1995 fons a la prestació de serveis d’atenció oftalmològica per a les persones més pobres, a nivell de districte”, afegeixen. En l’actualitat, l’OMS dirigeix una aliança internacional per a l’eliminació mundial del tracoma causant de ceguesa per al 2020 i ha començat a elaborar una sèrie de directrius sobre la retinopatia diabètica, el glaucoma, la degeneració macular associada a l’edat i els errors de refracció. Els seus experts recorden “que el 80 per cent dels casos de discapacitat visual són prevenibles o curables“.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?