El glaucoma és una malaltia silent que ocasiona ceguesa. Quan es detecta ja no es pot recuperar la visió perduda. El glaucoma només es pot tractar per controlar la seva progressió. El tractament del glaucoma consisteix a controlar la pressió intraocular. A més, és aconsellable que el pacient conegui una sèrie de recomanacions per al glaucoma, les quals explicarem detalladament en aquest article.

Si tens antecedents familiars de glaucoma, per la morfologia del teu ull, tens l’angle estret, pateixes hipertensió, has tingut algun traumatisme ocular (cop a l’ull, bàsicament) o estàs en tractament amb corticoides, et recomanem que visitis un glaucomatòleg (oftalmòleg expert en glaucoma), per descartar incidis d’aquesta patologia.

Si ja estàs diagnosticat de glaucoma, és molt important que segueixis les pautes que t’ha donat el teu oftalmòleg al peu de la lletra. Un dels riscos principals en la progressió de la pèrdua visual ocasionada pel glaucoma és, precisament, la manca d’adhesió al tractament.

D’altra banda, us donem alguns tipus que us poden orientar sobre el que us pot elevar la pressió intraocular, i per tant, no us convé en absolut. També t’orientem sobre el que sí que et pot ajudar amb el glaucoma, i el que no et perjudica.

Què no pots fer si tens glaucoma?

Hi ha certs hàbits i activitats quotidianes que poden ocasionar augment de la pressió intraocular i, per tant, cal evitar. Aquestes són les nostres recomanacions per al glaucoma:

  1. Evita dormir del costat de lull afectat de glaucoma. Si tens afectats tots dos ulls, procura dormir de cara amunt.
  2. Evita el sobrepès.
  3. Evita l’alcohol, el tabac i el cafè. Pots substituir el cafè pel te.
  4. Evita la maniobra de Valsalva. (Esforç per exhalar sense deixar que escapi aire pel nas o per la boca. Les persones sovint la fan servir en algunes activitats comunes, com en esforçar-se per a una evacuació intestinal, mocar-se el nas quan està tapada o tractar de destapar les orelles davant dels canvis de pressió).
  5. En cas que siguis miop, no forcis la vista en llegir o cosir, per exemple. Procura que les teves ulleres estiguin ben graduades.
  6. En cas que t’hagin d’administrar corticoides, has de consultar amb el teu glaucomatòleg per valorar el risc/benefici.
    Si practiques esports, evita aquells que sotmeten l’ull a pressió. Aquests són:

    1. Submarinisme, a causa del canvi de pressió que passa durant la immersió.
    2. Exercicis de força (calistènia, peses, esquats, push-ups, planxes, rem, gambades), pel fet que l’esforç físic eleva la pressió intraocular.
    3. Posicions invertides, pel fet que si tens el cap més baix que la resta del cos, s’eleva la pressió intraocular

Recomanacions per al glaucoma: què us pot ajudar?

Com hem comentat, el més important és complir rigorosament amb el tractament pautat pel glaucomatòleg i seguir les recomanacions per al glaucoma. Al marge d’això, hi ha hàbits i activitats que us poden ajudar a controlar la vostra pressió intraocular:

  1. Alimentació rica en vitamina A, B2, betacarotens, àcids Omega 3 i Omega 6. (Pastanagues, tomàquets, alvocats, fruites àcides, peix blau, ous, fruits secs)
  2. Practicar exercici aeròbic.
  3. Controlar la tensió arterial.
  4. Llegir sempre que no calgui forçar la vista.

Què no t’afecta si tens glaucoma?

Atès que hi ha tantes coses que afecten la pressió intraocular, sovint, les persones que pateixen glaucoma, temen realitzar segons quina activitat és per por que provoquin elevació de la seva pressió intraocular.

Et donem resposta als dubtes que més comunment ens plantegen els pacients:

  1. Pots prendre te.
  2. Podeu practicar esports que no requereixin força o posicions invertides.
  3. Pots nedar a la piscina fent servir ulleres de busseig en lloc de les de natació.
  4. Pots practicar alpinisme o esports d’alçada.
  5. Pots viatjar amb avió perquè la cabina està pressuritzada.
  6. Pots utilitzar l’ordinador i el mòbil.
  7. Pots fer-te massatges i acupuntura.
  8. Pots llegir o cosir si no heu de forçar la vista.

Esperem que us hagin servit les nostres recomanacions per al glaucoma. Si tens algun dubte, demana cita amb les nostres especialistes.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?