Entre els dies 8 al 12 de setembre, s’ha celebrat a Viena el 41 congrés de la Societat Europea de Cirurgians de Cascades i Refractiva (ESCRS).

Fins allà s’hi han desplaçat les doctores Mª Pilar Prats i Noelia Sabater, cirurgianes de pol anterior i còrnia, en representació del nostre equip de professionals. El coneixement compartit i la posada en comú són bàsics per estar al dia en tots els avenços que sorgeixen als camps de la diagnosi i tractament en oftalmologia.

En aquesta ocasió, la Dra. Prats ens explica quines han estat les novetats que més els han interessat:

 1. S’està treballant, en fase experimental amb animals, en un tipus de làser capaç de modificar la potència de la lent intraocular per poder-la customitzar. D’aquesta manera, en cas que hi hagi algun error de càlcul previ o una variació posterior a la refracció del pacient, es podria corregir fàcilment impactant sobre la lent. De moment, els resultats obtinguts al laboratori són molt optimistes.
 2. S’ha dissenyat una nova família de lents Add On, que es pot implantar sobre una lent monofocal -implantada prèviament en una cirurgia de cataractes– per permetre al beneficiari poder corregir també la seva visió propera. D’aquesta manera, el beneficiari deixaria de dependre de les ulleres de prop i podria gaudir de correcció visual a totes les distàncies. Hi ha diferents tipus de lents que compleixen aquesta funcionalitat. Per exemple, les de profunditat de focus, o les tòriques -permeten corregir astigmatisme residual sense haver de modificar la curvatura de la còrnia amb el làser excímer-.
 3. En cirurgia de la presbícia i les cataractes, s’han presentat noves tècniques quirúrgiques, com ara la nova lent dissenyada pel professor Canabrava, per ser implantada a sulcus -quan hi ha algun problema amb el sac capsular on se solen implantar. Altres cirurgians han presentat interessants vídeos de cirurgies amb noves tècniques de sutura, i nous materials per a la cirurgia de la presbícia.
 4. Pel que fa a cirurgia mínimament invasiva de glaucoma (MIGS), s’han mostrat als cirurgians facorefractius les tècniques d’implant de dispositius de drenatge i stens que són utilitzades comunament pels especialistes en glaucoma.
  Es van presentar interessants tipus quirúrgics sobre el perfeccionament de les tècniques de trasplantament corneal Dmaek (noves formes d’implantar o desplegar la capa corneal endotelial que es trasplanta), Dsaek i Dalk, en què és experta la Dra. Sabater.
 5. Cada cop més, es donen a conèixer nous tipus de lents monofocals plus, EDOF i multifocals. El ventall de possibilitats és tan extens com la varietat de laboratoris i de procedències.
 6. L’ESCRS ha dissenyat una nova plataforma de càlcul de potència de lents intraoculars que aglutina les fórmules més modernes. Algunes d’aquestes fórmules es basen en intel·ligència artificial.
 7. La intel·ligència artificial també s’aplica a la tecnologia diagnòstica. Hi ha nous aparells capaços d’analitzar diferents paràmetres oculars -per als quals actualment necessitem utilitzar diferents aparells- i, en base a bases de dades històriques, són capaços d’assolir un diagnòstic per si mateixos, i fins i tot proposar un tractament.
 8. La formació pràctica en cirurgia robòtica també ha experimentat un gran avenç mitjançant l’ús d’ulls artificials i ulleres de realitat virtual en 3D.
 9. Les ulleres de realitat virtual també es comencen a utilitzar per fer camps visuals

Sens dubte les noves tecnologies i la intel·ligència artificial tenen un impacte directe i immediat sobre una especialitat tan tecnològica com l’oftalmologia. Per tant, és important que siguem capaços de posar-nos al dia en temps real.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?