Estudi d’accidents oculars de l’Associació Americana d’Oftalmologia

Segons un estudi de l’Acadèmia Americana d’Oftalmologia publicat per la revista Pediatrics, el bàsquet és la principal causa de lesions esportives relacionades amb els ulls en menors de 20 anys als EUA i la majoria de lesions s’haguessin pogut evitar amb l’ús d’ulleres protectores homologades.

En jugadors professionals, les xifres són encara més significatives i l’Acadèmia relata casos com el de Amari Stoudemire, jugador de la NBA, que va patir un despreniment de retina mentre jugava amb els Phoenix Suns el 2008. El 2006, se li va sortir l’ull de l’òrbita a Allen Ray mentre jugava un partit de bàsquet universitari. Afortunadament, per als dos jugadors, els oftalmòlegs van poder salvar-los la visió, però aquestes lesions s’haguessin pogut evitar utilitzant ulleres de policarbonat, un material altament resistent a impactes. Les lents de contacte no ofereixen protecció i les ulleres correctores no ofereixen protecció suficient i fins i tot poden trencar-se o clavar-originant lesions de còrnia o òrbita, en el millor dels casos.

Al nostre país no hi ha estudis similars però, si féssim una correlació tenint en compte els hàbits de pràctica esportiva, probablement els resultats serien similars i donarien nivells elevats en altres esports de pilota com el tennis, el golf o el futbol.

Des de l’experiència del nostre servei d’urgències, hem atès casos de lesions greus per aquesta causa que efectivament es podrien haver evitat fent servir ulleres de protecció reglamentàries.

En conseqüència, animem als esportistes i les federacions a implementar aquesta mesura de prevenció perquè la vista no té preu i la prevenció és el millor tractament possible.

Et recomanem que segueixis els nostres consells d’actuació en cas d’accident ocular.

¿Necesitas ayuda?