La superfície ocular és una entitat anatòmicament composta per diferents estructures oculars: conjuntiva, còrnia i pel·lícula lagrimal.

Dins de l’oftalmologia abasta una subespecialidad en la qual els oftalmólogos estan formats específicament per poder tractar tant mèdica com quirúrgicament les diferents patologies que poden esdevenir. El seu manteniment en estat òptim i sa contribueix tant estètica com funcionalment en l’estat ocular global.

Patologies en la superficie ocular

El ventall de patologia que pot afectar a la superfície ocular és molt extens i amb un ampli grau de pesentación que va des de lleu a molt sever.

El “ull vermell” és el motiu de consulta més freqüent en qualsevol visita oftalmológica i el seu origen pot ser molt variat. Pot deure’s a un procés agut, normalment infecciós, irritativo (contacte amb diferents substàncies) o al·lèrgic, que és el que coneixem comunament com conjuntivitis; o a un procés crònic on el més freqüent és la disfunció de la pel·lícula lagrimal o ull sec.

L’alteració de la lubricació de la superfície ocular es relaciona amb molts factors: estat ambiental (llocs mal ventilats, aire condicionat, calefacció), activitat laboral (ordinador, microscopi), estat hormonal (menopausa), existència de malalties sistémicas (artritis, síndrome Sjögren, fibromialgia) i presa de fàrmacs (ansiolíticos, antidepressius, antihistamínics). Evidentment això ens porta a reflexionar sobre l’extensa afectació en major o menor grau de la població, en diferents franges d’edat amb més o menys repercussió clínica podent anar de lleus molèsties a afectació severa de la visió.

El “pterigium” és una entitat clínica que ha anat augmentant a causa de la reducció de la capa ozó i la major exposició solar. El corrent immigratori també ha contribuït a un major percentatge de consultes sobre aquesta patologia ja que un col·lectiu freqüentment afectat és el llatinoamericà pel major contacte i menor protecció solar.

Es tracta d’una proliferació fibrovascular que s’inicia en la conjuntiva i que va envaint la còrnia pogresivamente donant molèsties d’inflamació, sensació de cos estrany, irritació, enrogiment i alteracions visuals quan existeix afectació corneal.

Les “úlceres corneals” són una patologia amb potencial gravetat ja que poden comportar severes complicacions i necessitar una acció quirúrgica d’urgències. El seu origen pot ser o no infecciós i són molts els factors de risc que es relacionen amb el seu desenvolupament: factors generals com l’edat per la consegüent alteració del trofismo de la superfície corneal, malalties sistémicas com la diabetis i les del sistema immunològic (ELS, Artritis, Malaltia de Sjogren, Psoriasis), factors locals com l’ús de lents de contacte, infeccions recurrents i silentes en l’organisme com l’herpes i medicacions sistémicas i locals.

El “edema corneal” es deu a una lesió de la capa més interna de la còrnia, l’endoteli. L’endoteli està format per una única capa de cèl·lules que no es regeneren i s’encarreguen de mantenir la transparència corneal. Naixem amb un nombre determinat, d’aquestes cèl·lules, i es van perdent al llarg de la vida de forma innata, pel pas dels anys, i de forma adquirida per inflamacions, infeccions o traumatismes. Quan el nombre de cèl·lules descendeix considerablement són insuficients per dur a terme la seva funció i s’acumula líquid intracorneal donant lloc a un edema del teixit que pot afectar en menor o menor grau la visió i és irreversible. Si existeix un procés autolimitado, infecció i/o inflamació, pot ser que el dany sigui parcial i transitori, solucionant-se l’edema i recuperant-se la transparència corneal i la visió.

Les “erosions o ferides cornales recurrents” (guareixen i vueven a aparèixer) poden ocórrer per l’existència d’una patologia corneal prèvia o de forma secundària a un traumatisme.

Existeixen tot un grup de patologies corneales cridades distròfies, que són hereditàries i poden no donar clínica però si afecten a les capes superficials de la còrnia és freqüent que es manifestin com a ferides corneales de repetició i amb cicatrització irregular que pot portar a molèsties contínuas de sensació de cos estrany i a alteracions visuals severes.

Un traumatisme lleu que provoqui una ferida en capes superficials de la còrnia pot ser l’origen d’una lesió més profunda afectant a la cicatrització i podent comportar l’aparició d’una ferida de repetició.

Font:

Dra. Z. Del Campo. N. Col. 33148

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?