Ulls grocs: causes
En diverses ocasions ens hem trobat amb pacients que s’han preguntat: «per què tinc els ulls grocs?» Els ulls grocs tenen les seves causes, però la més comuna és la icterícia. L’escleròtica (part blanca de l’ull) es torna groguenca, en la majoria de casos, per culpa d’aquesta malaltia.
La icteríciaés una malaltia del fetge que es produeix per un augment de la bilirubina a la sang.
La bilirubina és un pigment groguenc ubicat la bilis (líquid digestiu que fabrica el fetge i emmagatzema a la vesícula biliar). Es produeix com a residu de l’hemoglobina (proteïna encarregada de transportar l’oxigen als glòbuls vermells que s’elimina pel fetge).
Quan el fetge acumula més bilirubina de la que pot eliminar, la bilirubina es fixa a la pell, l’escleròtica i les mucoses. Per això la pell i els ulls prenen un to groguenc.
Per què es produeix la icterícia? És greu?
La icterícia pot estar produïda per malalties del fetge o del pàncrees. L’augment de bilirubina pot estar originat per factors lleus com:
- l’estrès
- l’anèmia
- la ingesta de determinats medicaments
També pot ser reflex de malalties importants:
- cirrosi hepàtica
- hepatitis de diferents tipus
- problemes de la vesícula biliar
- càncer de pàncrees
En qualsevol cas, és motiu de consulta mèdica urgent per poder detectar-ne la causa i tractar-la com més aviat millor.
En el cas dels nadons, és normal que pateixin una lleugera icterícia durant unes setmanes. Això és perquè el fetge no ha conclòs el procés de maduració necessari per eliminar la bilirubina, que s’eliminava a través de la placenta quan eren al ventre matern. Al cap d’un parell de setmanes, el fetge sol haver adquirit la capacitat d’eliminar la bilirubina sobrant per si mateix.
Com prevenir els ulls grocs?
Has de prevenir l’icterícia. Una dieta equilibrada, rica en vegetals i l’exercici físic afavoreixen que el fetge treballi de manera eficient, eliminant la bilirubina que li sobra. En persones de raça caucàsica sanes, el color de la pell té un to rosat i l’escleròtica de l’ull és de color clarament blanc.
Com a norma general, sempre que experimentem al cos qualsevol canvi respecte del que és habitual en nosaltres mateixos, cal consultar amb el metge. De vegades ens pot semblar quelcom de poca importància, però hem de recordar que moltes malalties greus s’inicien amb petits símptomes als que podem no donar importància.
Si consultem amb el metge com més aviat millor, aquest podrà detectar qualsevol signe d’alarma i fer les proves oportunes que li permetin descartar o diagnosticar possibles malalties que els provoquen. Un cop fet el diagnòstic, és quan és possible restar importància al símptoma inicial o, per contra, iniciar un tractament com més aviat millor, cosa que sol ser clau per millorar el pronòstic.