L’arribada de l’estiu comença amb celebracions populars en què els petards i els focs artificials tenen molt protagonisme. És el cas de la revetlla de Sant Joan. Com evitar danys oculars durant la Revetlla de Sant Joan?

Els petards, molt protagonistes en aquesta festa, poden causar accidents de diferent gravetat, però són especialment perillosos en el cas dels ulls.

Accidents oculars per petards

Cremades a la còrnia

Són el motiu de consulta als serveis d’urgències més habitual durant aquesta nit. Els fragments d’aquests poden entra en contacte amb la còrnia de forma immediata, sense que ens doni temps a tancar l’ull. El fragment pot quedar incrustat a la còrnia o sota de la parpella i pot provocar lesions de diferent gravetat que poden ocasionar, fins i tot, pèrdua de visió.

Traumatisme ocular per impacte d’algun component del petard

És la segona causa de dany a l’ull més freqüent i pot revestir el màxim nivell de gravetat, la pèrdua del globus ocular.

La millor prevenció passa per una correcta manipulació

La major part dels accidents que s’atenen cada any són evitables si es porta a terme una correcta manipulació dels petards, d’acord a les instruccions del fabricant i les recomanacions de seguretat dels organismes públics.

És molt important respectar les edats requerides per manipular cada categoria pirotècnica i l’ús d’ulleres protectores contribuiria a reduir notablement la incidència d’aquests accidents.

Des de l’equip de Admiravisión, volem donar-vos alguns consells de seguretat per intentar prevenir lesions oculars produïdes pels petards:

1.- Protegir els ulls.

Les ulleres de piscina o de busseig que cobreixen totalment la zona ocular són una bona opció si no es vol invertir en ulleres de seguretat específiques.
Una gorra també resultaria beneficiosa per a evitar que les partícules entrin en els ulls.

2.- Mai encendre un petard a prop de la cara i molt menys llançar-ho a algú.
3.- No fer servir petards de canya curta.
4.- No llençar petards agafats amb la mà.
5.- No llençar petards dins d’ampolles o recipients tancats.
6.- Si el petard no s’encén, deixar-lo en aigua.
7.- No fabricar petards casolans.

És important vigilar que els nens petits compleixin aquestes condicions, ja que la majoria de pacients que pateixen lesions pels petards són menors.

Davant qualsevol tipus d’accident resulta decisiu que acudeixi immediatament a un servei d’emergències oftalmològiques.

Com evitar danys oculars durant la Revetlla de Sant Joan? Com actuar?

Per evitar augmentar l’abast de la lesió, és important no fregar-se els ulls, aplicar sèrum fisiològic, ocluir l’ull afectat amb una gasa i un esparadrap i acudir immediatament al servei d’urgències oftalmològiques.

Hi ha diferents maneres de reaccionar en funció de la lesió soferta:

  • En cas d’impacte directe a l’ull, tapar-lo amb una compresa neta i acudir el més ràpidament possible al servei d’urgències oftalmològiques, avisant per telèfon prèviament si és possible perquè l’equip quirúrgic estigui preparat per rebre el pacient.
  • En cas de ferida oberta a la zona externa de l’ull, hem de pressionar lleugerament per contenir l’hemorràgia, netejar la zona amb sèrum fisiològic, aplicar compreses netes i fredes, procurant mantenir el cap dret, i traslladar al pacient al servei d’urgències oftalmològiques per a procedir a la cura i sutura en cas necessari.
  • En cas de petites abrasions per entrada de cos estrany, ja sigui fum, pólvora o restes de material pirotècnic, el primer que s’ha de fer és rentar abundantment l’ull amb sèrum fisiològic o aigua, sense pressionar-lo, per intentar eliminar la partícula i traslladar al pacient al servei d’urgències oftalmològiques per comprovar que no queden restes o lesions oculars.

Des d‘Admiravisión, volem recordar que disposem d’un Servei d’Urgències oftalmològiques en presència física a Clínica Sagrada Família obert les 24 hores, per atendre qualsevol urgència d’aquesta nit i qualsevol nit o festiu.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?