La queratitis neurotròfica és una malaltia degenerativa rara de la còrnia, causada per la disminució o l’absència de sensibilitat corneal. El mecanisme patogènic més habitual és la lesió de la innervació corneal trigeminal, i són múltiples les causes, oculars i neurològiques, que poden provocar-la, bé sigui a nivell del nucli localitzat a la protuberància, el gangli de Gasser, la branca trigeminal oftàlmica, el nervi nasociliar o les fibres del nervi ciliar llarg.
Clínicament es manifesta amb fallada epitelial, que pot progressar a ulceració, defectes en la cicatrització, dissolució corneal i perforació. Encara que el diagnòstic s’orienti fàcilment a partir de la història i les troballes clíniques, el maneig d’aquesta entitat és un dels més difícils i desafiants de la patologia corneal. Un defecte epitelial en el context d’hipoestèsia corneal suposa un repte terapèutic que requereix un maneig precoç i agressiu amb l’objectiu de prevenir la ulceració i possible perforació.
No existeixen dades en la bibliografia sobre l’epidemiologia d’aquesta entitat clínica.
L’article complet està disponible en el document adjunt.
Zoraida del Campo Carrasco. Cap clínic. Departament de Superfície Ocular. Hospital de la Santa creu i Sant Pau. Barcelona. Departament de Superfície Ocular. Grup Admira Visión (IOI). Barcelona.
Miguel Ángel Gil Arnal i Ana M. Bruix Tudó. Departament de Superfície Ocular. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona.