El congrés de la SECOIR (Sociedad Española de Cirugía Ocular Implanto Refractiva) és una cita anual ineludible a les agendes dels oftalmòlegs de pol anterior del grup Admiravisión. Els temes de debat són sempre del màxim interès. La trobada anual és una gran oportunitat d’actualitzar i compartir coneixement a l’amp de la cirurgia de la còrnia, la cirurgia refractiva i la cirurgia facorefractiva (cataractes i presbícia).

Ponències de la Dra. Zoraida Del Campo

La participació de la Dra. Del Campo ha estat doble:

Tècnica manual d’implant de segments d’anell intracorneal

D’una banda, ha intervingut en una taula, juntament amb altres experts en còrnia, sobre queratocon. La seva ponència ha versat sobre l’implant d’anells manualment. Com a tema a destacar en aquesta taula, apuntem la feina que s’està fent per determinar biomarcadors que ens puguin ajudar al diagnòstic del queratocon. Així mateix, s’estan desenvolupant les primeres enquestes de benestar dels pacients que pateixen queratocon. S’estan recollides dades sobre la seva opinió pel que fa a la seva qualitat de vida, amb la finalitat de poder analitzar impacte de les diferents opcions terapèutiques. Això és necessari perquè s’ha demostrat que molts tenen seqüeles emocionals i problemes psicològics derivats de l’impacte d’aquesta malaltia. Els facultatius han de tenir en compte aquesta visió holística dels pacients per proposar-los la millor opció terapèutica, adaptada a cada cas particular.

EBLP i cirurgia corneal

D’altra banda, la Dra. Del Campo ha tractat l’impacte de la malaltia de vora lliure parpeblral (EBLP) – també coneguda com a blefaritis mixta o meiombomitis amb blefaritis anterior– a la cirurgia corneal. La Dra. Del Campo ha posat èmfasi en la importància de considerar la salut palpebral en les decisions quirúrgiques i post-quirúrgiques. La incidència de la patologia de les parpelles és de 60% en pacients d’edat avançada. Això té una gran implicació en la qualitat de vida, i un clar impacte en la inflamació i l’estat de la superfície ocular. Una superfície ocular patològica influeix en els resultats visuals, refractius i simptomatològics després de qualsevol cirurgia –de cataractes, de trasplantament corneal, etc.- En conseqüència, qualsevol oftalmòleg ha de poder diagnosticar, tractar i controlar la malaltia de vora lliure palpebral abans de realitzar un procés quirúrgic, per la implicació que tindrà als resultats de la cirurgia.

Ponència de la Dra. Noèlia Sabater sobre formats innovadors de la membrana amniòtica

Alhora, la Dra. Noelia Sabater ha participat en el curs sobre tècnica reconstructiva d’urgència en patologia corneo-conjuntival, amb una ponència sobre formats innovadors de la membrana amniòtica.

La membrana amniòtica s’utilitza com a empelt des de fa ja alguns anys, amb molt bons resultats, en cirurgia corneal. Actualment, hi ha un nou format en forma de col·liri d’extracte de membrana amniòtica. Es tracta d’un col·liri biològic que ha demostrat ser molt útil per tractar les patologies severes de la superfície ocular com les ulceracions corneals o defectes epitelials persistents. Últimament, s’ha descobert que també millora notablement l’ull sec sever.

D’altra banda, la Dra. Sabater va explicar que, fins ara, es feia servir membrana amniòtica congelada. Això requereix uns congeladors molt potents, i comporta una dificultat en l’emmagatzematge, el trasllat i la utilització per no trencar la cadena del fred. Alternativament, i com a novetat, ja tenim disponible la membrana amniòtica en format liofilitzat, que permet la conservació a temperatura ambient durant molts mesos. Juntament amb altres membres del seu equip, la Dra. Sabater ha realitzat un estudi amb pacients amb pterigion amb molt bons resultats.

 

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?