Sovint, els pacients ens consulten dubtes comuns sobre les cataractes que ens han animat a recopilar-los per facilitar-ne l’abast. Aquestes són les nostres respostes a les preguntes més freqüents que rebem:

Quan operar les cataractes als ulls?

Encara que la cataracta no sigui una malaltia ocular greu, ocasiona molèsties cada vegada més grans i, fins i tot, pot ocasionar complicacions d’altres malalties oculars, per exemple, el glaucoma. La nostra recomanació és operar quan es donen una o més de les següents circumstàncies.

 • Quan la visió és inferior al 50%. De fet, amb menys d’un 54% de visió, seria recomanable operar. Per sota del 40% és totalment imprescindible.
 • Quan les molèsties, que se’n deriven, dificulten la vida quotidiana (dificultat visual amb poca il·luminació). Quan el cristal·lí s’opacifica, amb el pas dels anys, es perd sensibilitat al contrast. Això ocasiona dificultats per veure amb poca il·luminació, distorsió de la nitidesa i el color, i halos nocturns en mirar fonts de llum a la foscor.
 • Quan la cataracta encara no s’ha endurit, cosa que després en complica l’extracció i augmenta la probabilitat de riscos d’efectes secundaris no desitjats. Ho podem comparar amb un cigró. No és el mateix desfer un cigró bullit, que és tou, que intentar desfer un cigró cru. La tècnica que s’utilitza actualment, la faco-emulsificació comporta, primer, fragmentar el cristal·lí opacificat -la cataracta- per, després, extreure’l per aspiració. Tot això es fa des de dos orificis minúsculs. Per tant, com més tou estigui el cristal·lí, més fàcilment es fragmentarà, i més senzill resultarà extreure’l.

Es poden operar de cataractes els dos ulls alhora?

Un dels dubtes més freqüents sobre la cirurgia de cataractes és si podem operar els dos ulls a la vegada. Tècnicament és possible, però no és recomanable. El motiu és doble i està relacionat amb:

 • El benestar del pacient, en minimitzar molèsties.
 • La qualitat del resultat, ja que permet ajustar millor la graduació de la lent del segon ull, en funció de l’adaptació del primer.

Per això, nosaltres operem primer l’ull dominant, amb una tolerància d’error de +-0.5 diòptries i, al cap d’una setmana, després de comprovar que no hi ha inflamació, ni infecció, s’intervé el segon ull, compensant aquest possible decalatge, per obtenir una qualitat visual del 100%

És perillós tenir cataractes?

Com hem comentat, les cataractes no són perilloses en si mateixes, però sí que poden contribuir a agreujar malalties oculars com el glaucoma.

Les cataractes als ulls, fan mal?

Les cataractes als ulls no produeixen dolor, però sí molèsties com:

 • Sensació de boira o enlluernament
 • Fotofòbia
 • Disminució de la visió, que es fa borrosa i fins i tot doble.
 • A la nit els llums dels cotxes ens enlluernen, veiem amb menys contrast
 • En llegir es poden muntar les lletres, per la visió doble que poden ocasionar

Quines són les molèsties més habituals en un ull operat de cataractes?

Després de l’operació de cataractes, s’obté de seguida una visió nítida. La majoria de pacients se sorprenen en tornar a veure la nitidesa de les imatges i els colors. Al postoperatori, és freqüent tenir algunes molèsties que van desapareixent els dies successius:

 • Llagrimeig
 • Sensació de sorra
 • Fotofòbia
 • Lleugera inflamació

Amb la tècnica actual, no cal tapar l’ull després de la cirurgia. Només a la nit recomanem utilitzar un oclusor, per protegir l’ull de possibles cops, mentre el pacient està adormit durant els primers dies.

Quan graduar un ull operat de cataractes?

Després de l’operació de cataractes, mesurem la graduació al cap d’una setmana i al mes. A partir del mes, si no hi ha complicacions, se’n procedeix a l’alta. En aquell moment, la graduació hauria de romandre estable.

Es poden tornar a formar les cataractes?

No, el cristal·lí (l’opacitat del qual anomenem cataracta) és únic i no té capacitat de regeneració per la qual cosa, una vegada intervingut mitjançant la tècnica de facoemulsificació, és impossible que es reprodueixi.

El que sí que es pot produir, amb el pas del temps, és l’opacificació de la membrana on es recolza la lent intraocular (càpsula posterior), cosa que algunes persones anomenen “lent intraocular bruta”.

Això es tracta en consulta mitjançant el làser Yag, com si fos una prova oftalmològica.

Després d’operar les cataractes, segueixes necessitant ulleres?

A la cirurgia de les cataractes, es reemplaça el cristal·lí opacificat per una lent intraocular. Si la lent intraocular és monofocal, el pacient requerirà continuar fent servir ulleres per veure de prop. En cas que vulgueu prescindir de les ulleres totalment, es recomana implantar una lent trifocal o multifocal, que corregeixen la visió a llarga, mitjana i curta distància.

Una de les especialitats d’Admiravisión és la cirugia de cataractes. Si vols una consulta amb els nostres especialistes, pots demanar cita sense compromís al següent botó.

Demana cita 

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?