Com afecta l’estiu als ulls?

Hem de posar especial atenció en la cura dels ulls a l’estiu.

L’estiu és temps de platges, piscines, aires condicionats i, sobretot, d’una major incidència de la radiació solar. Tot això afecta en major o menor mesura als nostres ulls.

Passem moltes més hores a l’aire lliure exposats a el sol, a el clor de les piscines i els aires condicionats.

Això afavoreix la sequedat ocular, els mussols, les conjuntivitis i les queratitis.

Protegeix els teus ulls del sol i l’aire condicionat

És imprescindible adoptar mesures especials per protegir-nos dels efectes de la radiació solar. És recomanable evitar, especialment en nens i nadons, les hores de major incidència solar, entre les 12 h i les 17h.

Es recomana utilitzar barrets d’ala gran, para-sols i cremes de protecció solar de filtre superior a 30, si tenim intenció de passar temps a la platja, la piscina o la muntanya.

És molt important utilitzar ulleres de sol amb filtre solar homologat, amb el distintiu de la Comunitat Europea (CE), com a mínim de nivell 3, que absorbeix entre un 82 i un 92% de llum. Fins i tot en dies ennuvolats cal evitar mirar el sol. La radiació solar directa als ulls pot ocasionar cremades a la còrnia, la coneguda fotoqueratitis.

D’altra banda, recomanem hidratar els ulls amb llàgrimes artificials, tant a l’exterior com en interiors sistemes d’aire condicionat. La ventilació artificial ocasiona sequedat ambiental i, en conseqüència, també afavoreix l’evaporació de la pel·lícula lacrimal que protegeix la conjuntiva i la còrnia, ocasionant quadres de queratoconjuntivitis seca.

Protegeix els teus ulls dels microbis de les piscines

Utilitzar ulleres de natació en piscines evita el contacte amb substàncies irritants com pot ser el clor i amb alguns gèrmens típics de l’aigua estancada com són els bacteris o els fongs. És especialment perjudicial la queratitis ocasionada per la Acanthamoeba. Això és especialment perillós en piscines en què no tenim la seguretat que l’aigua estigui correctament tractada.

La possibilitat d’infeccions conjuntivals i corneals descendeix bruscament si fem servir ulleres de natació. En cas que ens hagi entrat aigua, restes de sorra o qualsevol partícula en els ulls, és convenient rentar-los amb abundant sèrum fisiològic.

Els usuaris de lents de contacte han d’evitar el seu ús en platges i piscines atès que estan en contacte directe amb la còrnia. Això crea unes condicions d’oxigenació que afavoreixen especialment les infeccions per fongs, protozous i bacteris que poden ser molt severes. Així mateix, a les platges de sorra fina és fàcil que es coli algun granet de sorra entre la lent de contacte i la còrnia, podent ocasionar ferides o ulceracions en la mateixa. Si això et passa, t’has de retirar amb cura les lents de contacte i rentar els ulls amb aigua de mar neta o sèrum fisiològic abundant.

Signes d’alerta i consells

Si després d’un bany en una piscina o una excessiva exposició solar tens sensació de cos estrany a l’ull, llagrimeig excessiu, fotofòbia, dolor en els ulls, visió borrosa i mal de cap podries sospitar d’estar patint conjuntivitis o, el que és pitjor, 1 queratitis i hauries de consultar amb l’oftalmòleg ràpidament.

Si vas a la platja o la piscina, no oblidis incloure a la teva equipació un barret d’ala ampla, ulleres de sol de filtre març homologat, ulleres de piscina, llàgrimes artificials i sèrum fisiològic, a més de l’oportuna crema solar de factor superior a 30 .

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?