Riscos visuals dels esports aquàtics

Els esports aquàtics com la natació o el waterpolo impliquen un contacte freqüent amb l’aigua tractada amb clor o sal de les piscines que pot alterar la pel·lícula lacrimal i la conjuntiva donant lloc a problemes diferents com la sequedat o irritació ocular que, a més de produir nombroses molèsties, com per exemple la sensació de picor, coïssor, sorra poden ocasionar pèrdues de la qualitat visual o patologies més importants com la queratitis.

D’altra banda, les piscines poden tenir fongs i bacteris que poden produir conjuntivitis i patologies més greus com la acantamoeba en portadors de lents de contacte.

En el cas dels que practiquen submarinisme, a causa de la descompressió, una persona sana pot patir hemorràgies retinianes. Aquest risc augmenta en el cas de persones amb diabetis o hipertensió. D’altra banda, principalment les persones amb hipermetropia tenen un major risc de patir un glaucoma agut en el procés de descompressió pel fet de tenir la càmera estreta.

Finalment, en el cas de tenir defectes refractius que requereixen correcció, l’ús de lents de contacte en contacte amb l’aigua, augmenta el risc de patir infeccions corneals greus. En aquest cas, es recomana corregir mitjançant cirurgia refractiva.

En conseqüència, és molt important que, periòdicament, els esportistes aquàtics se sotmetin a una exploració oftalmològica en profunditat.

Esports aquàtics i eficàcia visual. L’estudi funcional

La salut ocular és el més important però també ho és en el cas del waterpolo, la natació sincronitzada o el submarinisme, el tenir una bona visió tant central com perifèrica tals que permetin no perdre de vista tot el camp de visió i, en el cas del waterpolo, tenir en estat òptim la coordinació entre mà i ull, la visió binocular i els moviments sacàdics. Això és especialment significatiu en el cas dels porters de waterpolo. Per aquest motiu, el departament de Oftalmosport de Admiravisión realitza a tots aquests esportistes un estudi visual funcional, al marge de l’exploració oftalmològica.

En cas de detectar problemes funcionals, s’ofereix la possibilitat de realitzar teràpies visuals per a l’optimització de l’eficàcia visual.

L’exploració oftalmològica de l’esportista aquàtic

L’exploració oftalmològica en si, es complementa amb proves que estudien a fons la superfície ocular (PentacamTest de Schirmer) per descartar les patologies abans esmentades. Finalment, se’ls mesura la pressió intraocular perquè, quan comença a elevar-se més del normal es perd qualitat visual i sensibilitat al contrast des del primer moment i convé dur a terme una detecció primerenca.

Per completar la visita esportiva, el departament de Oftalmosport d’Admiravisión realitza un assessorament personalitzat en funció de l’esport realitzat i les característiques individuals.

Financem la teva mirada sense interessos

A Admira Visión no volem que el preu suposi una barrera a l’hora de complir el teu desig de dir adéu a les ulleres i/o lents de contacte.

Demana cita

La primera visita sense compromís.
Pregunta al metge tot el que necessites saber i decideix.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?