Exercicis per endarrerir la presbícia: per què es produeix la presbícia?

A partir dels 40 anys, i amb molta més incidència, sobre els 50, depenent de cada persona, el cristal·lí va perdent flexibilitat i els músculs que l’envolten perden elasticitat. Tot això afecta la capacitat d’acomodació i enfocament de prop dels nostres ulls. És quan parlem de presbícia o vista cansada.

En alguns casos, aquest problema se suma a defectes refractius preexistents (hipermetropia, astigmatisme, miopia). En cas de tenir miopia, això pot representar un benefici en el sentit de retardar l’aparició de la presbícia.

Sigui com sigui, abans o després, tots ens veurem afectats per aquest problema i, ja a la tercera edat, aquest procés de degeneració del cristal·lí, en requerirà la substitució per una lent intraocular, en el moment en què de lloc a la cataracta. Però, hi ha exercicis per retardar la presbícia? La resposta és afirmativa, encara que cal destacar que no són una solució definitiva al problema, ni funcionen igual a tothom. En tot cas, sempre val la pena intentar-ho perquè no hi ha res a perdre i, si aconseguim continuar podent llegir sense utilitzar ulleres de prop durant més temps, ja val la pena l’intent. Una vagada comença, haurem de dependre progressivament de les ulleres de prop o plantejar-nos la cirurgia del cristal·lí clar.

Exercicis per endarrerir la presbícia

Com hem comentat, la presbícia es produeix per dues causes: la pèrdua de flexibilitat del cristal·lí i la pèrdua d’elasticitat dels músculs de la zona ocular. Per tant, si hi ha alguna possibilitat de retardar la seva aparició, és incidint sobre cadascuna de les causes.

Com millorar la pèrdua de flexibilitat del cristal·lí?

El cristal·lí està format per proteïnes, per tant, una dieta equilibrada en proteïnes afavoreix que aquest teixit conservi la seva flexibilitat més temps. És important tenir una aportació adequada d’aliments per reforçar la vista.

També cal tenir cura de la hidratació de l’ull. Les llàgrimes artificials són innòcues i contribueixen a una bona lubrificació ocular. Això no vol dir que siguin suficients per tractar la patologia de l’ull sec en les persones que la pateixen. En aquest cas, l’expert en superfície ocular ha de ser qui faci un diagnòstic i pauti un tractament.

Com es pot millorar l’elasticitat de la musculatura ocular?

És molt important que aquesta musculatura estigui tan tonificada i relaxada com sigui possible.

  • Per tonificar-la, es recomana tenir uns bons hàbits visuals a la nostra vida quotidiana. Sobretot, es recomana alternar exercicis d’enfocament de lluny i de prop (10 minuts per hora dactivitat que implica fixar la vista de prop). Per això cal mirar de lluny, a dalt, a baix, al costat dret i al costat esquerre. També podem fer massatges suaument a les parpelles, de forma circular des del llagrimal cap a l’exterior. Ens podem ajudar de crema facial o olis essencials com el de lavanda.
  • Per relaxar-la, convé dedicar un temps a la relaxació de tot el cos quan ens anem a dormir. Especialment, hem de parar atenció a relaxar la musculatura dels ulls i la resta de la cara. Es pot ajudar aplicar escalfalor humida local. Una altra bona solució són les tècniques de meditació i relaxació mindfulness, tan beneficioses per a la nostra salut integral, física i mental.

En conclusió, no podem evitar l’aparició de la presbícia, però sí intentar endarrerir la seva aparició amb uns bons hàbits visuals i cures especials.

Posa’t en contacte amb nosaltres sense compromís, en cas de dubtes o preguntes.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?