Per què ploren els ulls?

Si bé l’obstrucció llagrimal pot donar-se també en adults, és relativament freqüent en nadons (30% dels nadons).

Tot i que cal que els ulls estiguin permanentment coberts per la pel·lícula llagrimal per no assecar-se –ull sec-, un excés de llàgrimes no només és molest sinó que genera infeccions oculars freqüents –conjuntivitis de repetició-.

Els ulls poden plorar constantment per moltes causes. Bàsicament podem englobar-les en dos grans grups: les que tenen com a origen anomalies al drenatge de les llàgrimes, i les que es deriven d’un excés de producció de llàgrimes.

Per què s’obstrueix la via llagrimal?

L’anomalia del drenatge llagrimal més freqüent és l’obstrucció de la via llagrimal.

La via llagrimal és un conducte que parteix del sac llagrimal cap al nas. Les llàgrimes que es produeixen en condicions normals solen evaporar-se o drenar-se cap al nas a través d’aquesta via.

Quan la producció de llàgrimes supera la capacitat d’evacuació a través de la via lagimal, és quan la llàgrima vessa fora de l’ull (llagrimeig o epífora). Això passa, de forma puntual en episodis de plor, o de forma permanent quan hi ha una patologia.

Als nadons, sol ser conseqüència d’una immaduresa de la funcionalitat del sistema de drenatge, i acostuma a corregir-se espontàniament amb el pas del temps.

Com se soluciona l’obstrucció llagrimal del nounat?

En el cas que generi infeccions oculars i no es corregeixi passats uns mesos amb massatge hidrostàtic (consisteix a fer massatges suaument amb un dit el llagrimal del nadó, en cercle en el sentit contrari a les agulles del rellotge), se sol optar pel drenatge mitjançant sonda que dilata la via llagrimal.

El sondatge llagrimal es realitza al quiròfan, amb una lleugera sedació i de forma senzilla, ràpida i indolora.

Si el teu nadó llagrimeja en excés o té infeccions oculars recurrents, has de consultar l’oftalmopediatre.

Es pot obstruir el llagrimal en els adults?

En els adults sol passar que, amb el pas del temps, el conducte llagrimal es va estrenyent fins arribar a tancar-se. Això passa, amb més repercussió en dones de més de 50 anys i produeix envermelliment del sac llagrimal, laxitud de la parpella inferior, dolor i infeccions oculars. Aquesta patologia rep el nom de dacriocistitis. Altres causes poden ser d’origen genètic, provocades per traumatismes, per neoplàsies o per dacrolitiasi (formació de càlculs al sac llagrimal).

Un altre tipus d’anomalies del drenatge llagrimal provenen del defecte de bombament o succió de les llàgrimes cap a la via llagrimal. Les causes són l’envelliment, la paràlisi facial o l’ectropion (torsió de la parpella).

En els adults només es pot solucionar amb cirurgia, anomenada dacriocistorrinostomia, amb la qual es fa un nou conducte que comunica la part alta de la via llagrimal amb la fossa nasal. La cirurgia es fa amb anestèsia local i no necessita ingrés.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?