Hi ha persones que de cop i volta comencen a veure partícules en moviment, el que s’anomena “mosques volants” o “centelleig”. Això es nota especialment quan mires pantalles, parpalleges o prens el sol amb els ulls tancats, però, per què veig mosques volants o centelleigs?

Per què veig mosques volants o centelleigs? ¿Qué són?

Les mosques volants, o miodeopsias, són diminuts trossets de substància gelatinosa, cèl·lules de l’humor vitri que es desprenen i suren en el mateix. Aquests trossets donen lloc a ombres que projecten a la retina i, per tant, l’ull percep.

Per què es produeixen les miodeòpsies o mosques volants?

Generalment les mosques volants o centelleigs sorgeixen a causa de brins formades a l’encongir o espessir l’humor vitri, a causa d’una degeneració de les proteïnes que el componen o, específicament, per la seva despreniment. Aquest ocorre en els següents casos:

  • Forma espontània
  • Miopia
  • Operació de cataractes
  • Tractament amb làser Yag
  • Inflamació

En principi, això és una mica molest però no greu. No obstant això, cal fer un seguiment atès que, en ocasions, el despreniment del vitri origina un despreniment a la retina, cosa que sí que pot comprometre la visió ràpidament. La visió de centelleigs de llum, o fotòpsies, seria el signe d’alarma principal i que requereix de visita oftalmològica urgent.

Símptomes de las miodeòpsies o mosques volants

Visió de puntets, línees, núvols o teranyines que es mouen al camp visual.

Com es diagnostiquen les miodeòpsies o mosques volants?

Es durà a terme mitjançant una exploració microscòpica amb la pupil·la dilatada.

Com es tracten les miodeòpsies o mosques volants?

En principi no cal dur a terme cap tractament, mentre el despreniment del vitri no ocasioni un despreniment de retina. Si això es produís, l’oftalmòleg valoraria la possibilitat de realitzar una vitrectomia amb caràcter d’urgència.

 

 

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?