Índice de contenidos
Què és un mussol a l’ull?
El gra a l’ull, o mussol, és una inflamació d’una glàndula de la base de les pestanyes, que produeix una inflamació a la parpella, acompanyada de molèsties, més o menys acusades, en parpellejar.
Quan les glàndules de Zeis o les de Moll s’inflamen de forma permanent, o quan els conductes de les glàndules de Meibomi s’obturen, impedint que el greix flueixi amb la llàgrima, el gra a l’ull, o mussol, es cronifica i s’endureix donant lloc a un quist anomenat xalazi.
Mussol a l’ull: símptomes
T’adonaràs que tens un mussol quan tens els següents símptomes.
- Inflamació de la parpella que pot arribar a limitar el camp de visió.
- Envermelliment de la parpella.
- Bony a la parpella.
- Molèsties en obrir i tancar els ulls.
Per què surten els mussols? Causes
Les causes inflamatòries que donen lloc als mussols tenen l’origen en bacteris de la pell. Algunes malalties de la pell, com la psoriasi, la dermatitis seborrèica, l’acne rosàcia, la blefaritis; un tipus de pell greixosa i gruixuda; l’adolescència o embaràs; o determinats hàbits alimentaris i tòxics poden afavorir aquest trastorn que, en molts casos, s’acaba cronificant.
Últimament, amb l’ús continuat de la mascareta, ha augmentat enormement l’aparició d’mussols.
Tractament del mussol. Com curar un mussol?
A la fase aguda d’infecció i/o inflamació, es procedirà al rentat de les parpelles amb solucions sabonoses i l’aplicació d’una pomada antibiòtica, per controlar la infecció i corticoide, per controlar la inflamació. També va bé utilitzar draps calents que afavoreixin la desobstrucció de la glàndula.
Si el mussol es cronifica, transcorreguts entre 15 dies i un mes, es recomana la injecció de corticoide, com el Trigó.
En cas que, tot i així, no es resolgui el problema, cal recórrer a la cirurgia. És una intervenció menor, de tipus ambulatori que consisteix a obrir la glàndula afectada, desobturar-la i extirpar la lesió. Si la intervenció es duu a terme a través de la via conjuntival no cal cosir. En cas que calgui accedir al nòdul seccionant la pell, es col·locaran uns punts de sutura que es retiraran al cap d’una setmana.
En tots els casos, i especialment quan hi ha una tendència a la formació d’aquestes lesions, que hem descrit a l’apartat de causes, cal mantenir una higiene diària correcta de les parpelles, per evitar recidives.
És en aquests casos, quan l’oftalmòleg pot considerar necessari el tractament antibiòtic durant un període llarg (aprox. 4 mesos), amb doxiciclina oral, per evitar les recaigudes.
Quant de temps dura l’mussol a l’ull?
Generalment, quan s’inicia el tractament, l’abcés es va absorbint de mica en mica fins a desaparèixer en pocs dies. Tanmateix, com hem explicat a l’apartat anterior, en alguns casos podria requerir tractaments més llargs.
Tipus d’mussols
En funció de la seva localització, dins o fora de la parpella, el mussol a l’ull pot ser intern o extern.
- Mussol intern es produeix per una infecció de les glàndules sebàcies de Meibomi, que es troben a la línia de la parpella.
- Mussol extern per infecció a les glàndules de Zeis. Moltes vegades passa per una incorrecta higiene de la parpella, especialment per retirar el maquillatge de pestanyes.
Com prevenir un mussol a l’ull?
El millor que podem fer per prevenir l’aparició d’un mussol és tenir una bona higiene ocular. Cal rentar la cara, i la zona dels ulls, amb sabó neutre com a mínim una vegada al dia.
En cas d’utilitzar maquillatge d’ulls, cal ser especialment curós en retirar-lo.
Consells per desmaquillar-se els ulls
- Les mans han d’estar sempre netes abans de tocar els ulls.
- Utilitzar un producte adequat (sabó neutre, aigua miscel·lar o gel desmaquillador d’ulls).
- Utilitzar un disc de cotó o una petita esponja natural, destinada tan sols a aquest ús. El moviment ha de partir sempre des del llagrimal cap a la direcció oposada, de forma suau, sense refregar excessivament la zona. L’ull ha de romandre tancat.
en cas d’utilitzar sabó neutre, es recomana esbandir-lo amb aigua abundant. - Rentar bé la resta de la cara.