Qué passa si no fas servir les ulleres tot i que les hagis de dur?

Qué passa si no fas servir les ulleres tot i que les hagis de dur? És comú preguntar-se què passa si no fas servir les ulleres encara que hauries de portar-les. És cert que dependre d’unes ulleres ens resta llibertat, i ens crea dependència d’un objecte per poder desenvolupar-nos en el nostre dia a dia. Des que ens aixequem al matí fins que anem al llit a la nit, hi ha nombrosos moments en què avorrim haver de recórrer a les ulleres per poder veure bé.

En moltes ocasions, quan tens altes graduacions sobretot, comences el dia palpant les ulleres a la tauleta de nit per poder mirar l’hora i apagar l’alarma. A la dutxa ja no veus res sense elles. Quan surts al carrer, si plou i no portes paraigua, no veus res. Per no parlar de la combinació ulleres/mascareta. S’entel·len constantment i les orelles han de suportar les cintes de la mascareta més les barilles de les ulleres. A l’estiu, quan et banyes al mar, al sortir no ets capaç de veure on és la teva tovallola i les teves coses.

L’adolescència és l’etapa en la qual més costa portar ulleres. És un moment en el qual es practica molt esport i les ulleres són un destorb. A més, en l’adolescència la imatge personal s’està elaborant i l’estètica de la roba i la indumentària que portes condiciona molt les decisions sobre què posar-te i què no. Els adolescents són els que més eviten posar-se les ulleres.

No obstant això, justament perquè en aquesta etapa de la vida, el cos encara està creixent i canviant, passa el mateix amb l’estructura de l’ull. Si, mentre s’està transformant l’ull no portes ulleres quan les necessites, és possible que la graduació que precises augmenti més i, per tant, aconsegueixis veure cada vegada menys.

L’ésser humà és especialista en pecar de dissonància cognitiva, que és la lluita interna que es produeix quan es contraposen dos pensaments oposats. En el cas que ens ocupa, saps que necessites les ulleres per veure-hi bé, però no t’agrades amb elles posades o et molesta portar-les. Aquest pensament ambivalent farà que, en funció del teu nivell de voluntat, guanyi el “me les poso perquè les necessito” o el “no me les poso perquè prefereixo veure millor i tampoc veig tan malament sense elles”. Quan volem creure’ns alguna cosa que ens convé creure’ns, trobem tot tipus de justificacions que avalen els nostres motius per no fer el que no ens ve de gust. Aquesta és una gran font de problemes, especialment en l’adolescència. L’única forma de vèncer la temptació és treballar la voluntat.

Algunes eines per a treballar la voluntat

 

Si et costa molt trobar motius que avalin la decisió d’utilitzar les ulleres pots utilitzar alguns trucs:

  1. Fes una llista de pros i contres d’utilitzar les ulleres i de no utilitzar-les.
  2. Troba raons que puguin alleugerir els contres. Per exemple, si el motiu és estètic, pots buscar muntures modernes que combinin amb la roba.
  3. Elabora la teva pròpia guia de reforç de la teva voluntat. Pot ser-te molt útil per a qualsevol altre objectiu que et proposis i et costi aconseguir. Què faràs per vèncer la temptació?
  4. Canvia hàbits. Per exemple, obliga’t cada dia a fer alguna cosa amb les ulleres posades o, directament a posar-te-abans de rentar-te les dents, per exemple, i fixa’t petites metes, com augmentar cada dia una hora el seu ús.
  5. Canvia el que t’expliques. Quan et posis les ulleres, explica’t el bé que et senten. Canvia el teu enfocament i canviarà la teva percepció de la realitat. Si tu et veus bé, els altres et veuran bé.
  6. Distreu la teva ment amb altres pensaments. En el moment de posar-te les ulleres, fes-ho cantant perquè la teva ment estigui entretinguda i et costi menys vèncer la temptació de deixar-les a casa.
  7. Felicita’t i premia’t cada dia que aconsegueixis posar-te i portar les ulleres el màxim d’hores possible.

Motius pels quals es prescriun ulleres i la importància d’utilizar-les

Hi ha diversos motius pels quals es recomana, o es prescriu, l’ús d’ulleres:

  1. Corregir la visió borrosa, per tant, en cas de necessitar-les per a aquest fi i no usar-les, no veurem de manera nítida i, en conseqüència, ens arribarà una informació alterada de les imatges.
  2. Disminuir o eliminar molèsties causades per una ametropia latent (el defecte refractiu que fa que les imatges no s’enfoquin correctament a la retina i que, en conseqüència, no veiem bé). En aquest cas, si tenim una graduació que el sistema visual pot compensar (o sigui que, tot i necessitar ulleres, ets capaç de veure sense elles), és probable que faci mal el cap, visió borrosa ocasional, fatiga visual, llagrimeig i incomoditat a l’ fer tasques que requereixin una fixació prolongada.
  3. Compensar desviacions latents o manifestes, com en el cas de l’estrabisme. Hi ha correccions (normalment prismàtiques) que no fan que l’agudesa visual millori, sinó que els ulls funcionin de manera coordinada, eliminant la diplopia (visió doble) o borrositat causada per una descompensació dels eixos visual. Si en aquest cas no utilitzes les ulleres, segurament patiràs mals de cap, visió doble o borrosa.

què passa si no utilitzes les ulleres: conseqüències

Si tens visió borrosa o doble (diplopia), que només es pot corregir amb correcció òptica, el fet de no utilitzar les ulleres quan les necessites, pot donar lloc a:

  • Mals de cap i mal humor
  • Ensopegades
  • Menor rendiment escolar o laboral
  • Accidents de trànsit, en el cas que sigui el conductor qui les necessiti i no les faci servir

Per tant, els riscos de no usar ulleres quan les necessites, superen els suposats beneficis i, no compensa arriscar-se.

En el cas dels nens, si necessiten ulleres i no les porten, el sistema visual no es desenvolupa correctament i, per tant, poden patir ambliopies (ull gandul) i desenvolupar desviacions.

Si els beneficis que es pot valorar són de tipus estètic o pràctic, és millor buscar alternatives com les lents de contacte o la cirurgia refractiva -a partir dels 21 anys aproximadament, quan la graduació s’estabilitza-, però no s’ha de deixar la vista sense corregir en cap cas, quan és necessari fer-ho.

Font: Laura Enríquez

Optometrista

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?