Entre els dies 8 al 12 de setembre, s’ha celebrat a Viena el 41 congrés de la Societat Europea de Cirurgians de Cascades i Refractiva (ESCRS).
Fins allà s’hi han desplaçat les doctores Mª Pilar Prats i Noelia Sabater, cirurgianes de pol anterior i còrnia, en representació del nostre equip de professionals. El coneixement compartit i la posada en comú són bàsics per estar al dia en tots els avenços que sorgeixen als camps de la diagnosi i tractament en oftalmologia.
En aquesta ocasió, la Dra. Prats ens explica quines han estat les novetats que més els han interessat:
- S’està treballant, en fase experimental amb animals, en un tipus de làser capaç de modificar la potència de la lent intraocular per poder-la customitzar. D’aquesta manera, en cas que hi hagi algun error de càlcul previ o una variació posterior a la refracció del pacient, es podria corregir fàcilment impactant sobre la lent. De moment, els resultats obtinguts al laboratori són molt optimistes.
- S’ha dissenyat una nova família de lents Add On, que es pot implantar sobre una lent monofocal -implantada prèviament en una cirurgia de cataractes– per permetre al beneficiari poder corregir també la seva visió propera. D’aquesta manera, el beneficiari deixaria de dependre de les ulleres de prop i podria gaudir de correcció visual a totes les distàncies. Hi ha diferents tipus de lents que compleixen aquesta funcionalitat. Per exemple, les de profunditat de focus, o les tòriques -permeten corregir astigmatisme residual sense haver de modificar la curvatura de la còrnia amb el làser excímer-.
- En cirurgia de la presbícia i les cataractes, s’han presentat noves tècniques quirúrgiques, com ara la nova lent dissenyada pel professor Canabrava, per ser implantada a sulcus -quan hi ha algun problema amb el sac capsular on se solen implantar. Altres cirurgians han presentat interessants vídeos de cirurgies amb noves tècniques de sutura, i nous materials per a la cirurgia de la presbícia.
- Pel que fa a cirurgia mínimament invasiva de glaucoma (MIGS), s’han mostrat als cirurgians facorefractius les tècniques d’implant de dispositius de drenatge i stens que són utilitzades comunament pels especialistes en glaucoma.
Es van presentar interessants tipus quirúrgics sobre el perfeccionament de les tècniques de trasplantament corneal Dmaek (noves formes d’implantar o desplegar la capa corneal endotelial que es trasplanta), Dsaek i Dalk, en què és experta la Dra. Sabater. - Cada cop més, es donen a conèixer nous tipus de lents monofocals plus, EDOF i multifocals. El ventall de possibilitats és tan extens com la varietat de laboratoris i de procedències.
- L’ESCRS ha dissenyat una nova plataforma de càlcul de potència de lents intraoculars que aglutina les fórmules més modernes. Algunes d’aquestes fórmules es basen en intel·ligència artificial.
- La intel·ligència artificial també s’aplica a la tecnologia diagnòstica. Hi ha nous aparells capaços d’analitzar diferents paràmetres oculars -per als quals actualment necessitem utilitzar diferents aparells- i, en base a bases de dades històriques, són capaços d’assolir un diagnòstic per si mateixos, i fins i tot proposar un tractament.
- La formació pràctica en cirurgia robòtica també ha experimentat un gran avenç mitjançant l’ús d’ulls artificials i ulleres de realitat virtual en 3D.
- Les ulleres de realitat virtual també es comencen a utilitzar per fer camps visuals
Sens dubte les noves tecnologies i la intel·ligència artificial tenen un impacte directe i immediat sobre una especialitat tan tecnològica com l’oftalmologia. Per tant, és important que siguem capaços de posar-nos al dia en temps real.