Què són els punts cecs o escotomes?

Els punts cecs o escotomes són zones de el camp visual en què no hi ha visió, és a dir, zones de ceguesa parcial que pot tenir una durada temporal o permanent, unilateral o bilateralment i afectar la visió o no (escotoma negatiu o fisiològic). Pot adoptar la forma d’un punt negre o lluminós, o fins i tot arcs de llum, fixos o parpellejants. En ocasions poden afectar la visió d’alguns colors. En altres poden requerir d’una llum brillant per poder veure amb claredat.

Quines són les causes dels punts cecs o escotomes?

Els punts cecs, o escotomes, solen ser conseqüència de malalties cerebrals o visuals. En cada cas, tenen una afectació i es presenten de diferent manera:

  • En el cas de les cataractes, a causa de la opacificació del cristal·lí, es produeixen zones de visió borrosa o alguns punts cecs
  • En el cas del glaucoma d’angle obert, aquests escotomes apareixen a la zona perifèrica de el camp visual, ocasionant una visió de túnel.
  • En el cas de la degeneració macular, afecten la zona central de la visió.
  • En el cas de les malalties de la retina, com la retinopatia diabètica, la neuritis òptica, les malalties vasculars de la retina, o el despreniment de retina, l’afectació pot arribar a ocasionar ceguesa.
  • En el cas de la migranya, un 10% de pacients presenten escotomes en el camp central de la visió. Cal una revisió oftalmològic en cada episodi, per descartar que siguin provocats per un tumor cerebral.

Com es diagnostiquen els escotomes o punts cecs?

Cal fer un camp visual o campimetria

Com es tracten els escotomes?

Cal tractar la malaltia que causa que origina els escotomes, per contenir el seu avanç i evitar que s’agreugin, però la visió perduda per malalties com el glaucoma o la degeneració macular no és recuperable.

En el cas de l’escotoma provocat per una migranya, sol desaparèixer a el cap d’una hora, aproximadament, de l’inici de la crisi.

En el cas dels escotomes que afecten la visió central, si la seva mida és important i limita molt la visió, tan sols es poden utilitzar ajudes, de manera pal·liativa. Es recomana:

  • l’ús de lupes
  • fer fotografies amb el mòbil a textos petits i ampliar-les per llegir-lo
  • ajustar la mida de la lletra de l’ordinador i el mòbil a l’major possible i graduar la brillantor, en les opcions de configuració de la pantalla
  • utilitzar aplicacions que converteixen el text en veu
Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?