Possiblement ens hem fet aquesta pregunta moltes vegades: quan he d’anar a l’oftalmòleg?
La resposta depèn principalment de ledat, de si es té alguna malaltia de base, i dels antecedents familiars.
Índice de contenidos
Quan he d’anar a l’oftalmòleg? Revisions oftalmològiques segons edat
Primers 24 mesos de vida
En cas de nens prematurs o amb baix pes, és important fer un fons d’ull les primeres setmanes de vida per poder detectar l’aparició de la retinopatia del prematur. Així mateix, l’exploració oftalmològica pot evidenciar alguna causa infecciosa responsable de la prematuritat o del pes baix en néixer. Admiravisió disposa de tecnologia RetCam, l’única càmera de camp ampli (de fins a 130 °) que permet capturar imatges de la retina en nadons.
Al marge de la prematuritat, s’ha de revisar la visió dels nens menors de 2 anys si els pares, familiars o professors detecten algun dels símptomes següents, per poder realitzar un diagnòstic i tractament precoç:
– llagrimeig o conjuntivitis de repetició: hi pot haver una obstrucció de la via llagrimal
– desviació d’un o tots dos ulls: hi pot haver un estrabisme congènit
– fotofòbia, còrnies grans i llagrimeig: hi pot haver un glaucoma congènit
– leucocòria o reflex blanquinós pupil·lar: hi pot haver una cataracta congènita, o retinoblastoma, entre d’altres
– moviments ràpids dels ulls poden ser deguts a un nistagmus congènit (moviments involuntaris dels ulls per causa neurològica)
Inici d’escolaritat
Quan he d’anar a l’oftalmòleg? És recomanable fer una primera visita abans dels 4 anys, ja que a aquesta edat els nens comencen a col·laborar i si es detecta algun defecte visual encara estem a temps de corregir-ho.
Durant l’exploració oftalmològica s’avaluarà l’agudesa visual i si cal correcció òptica. De vegades és necessària l’exploració sota cicloplegia (amb unes gotes que dilaten la pupil·la) per saber amb exactitud la graduació que necessiten. També és important valorar els moviments oculars per tal de detectar estrabismes, corregir-los i així evitar l’aparició d’un ull gandul o ambliopia. L’única manera d’evitar l’ull vague és fer una revisió oftalmològica a temps, ja que fins als 7-8 anys és quan el sistema visual s’està desenvolupant.
Entre els 3 i els 8 anys s’està desenvolupant el sistema visual i s’inicia l’aprenentatge de la lectoescriptura. És un moment crucial per fer revisions anuals, que confirmin el bon desenvolupament de la visió. De vegades, les dificultats en l’aprenentatge poden ser degudes a defectes visuals, ja sigui per la necessitat d’ulleres, o bé per dificultats de visió binocular (utilització dels dos ulls, que és necessària per a la visió en 3 dimensions), o per alteracions en el procés d’acomodació convergència (necessària per posar els ulls en posició de lectura i poder enfocar). En aquests casos, poden ser útils les teràpies visuals.
A l’adolescència
Els adolescents estan patint canvis continus en el seu cos. Amb el creixement, és possible que aparegui graduació que abans no tenien, o bé que variï la graduació de les ulleres. Per tant, són importants les revisions periòdiques que permetin evidenciar aquests canvis.
Entre els 20 i els 40 anys
Habitualment en aquestes edats és quan la graduació tendeix a estabilitzar-se i, per tant, ens podem plantejar la possibilitat de recórrer a la cirurgia refractiva per eliminar la dependència de les ulleres. Amb les revisions habituals és possible detectar qualsevol canvi a la graduació. Així mateix, també s’avaluen la pressió intraocular i el fons d’ull, per descartar possibles malalties oculars, com els esquinços de retina als miops (que predisposen al despreniment de retina).
A partir dels 40 anys
Tots els pacients haurien de fer-se revisions anuals ja que és a partir dels 40-45 anys, quan s’inicien els primers símptomes de presbícia o vista cansada (dificultat per enfocar de prop). També és important el mesurament de la pressió intraocular, així com també l’observació del nervi òptic i l’avaluació del camp visual, ja que és l’edat de presentació del glaucoma. Una revisió oftalmològica pot prevenir la pèrdua irreversible de visió, en detectar i tractar la pressió intraocular elevada, principal signe del glaucoma.
A partir dels 60 anys
Són importants les revisions oculars per detectar l’aparició tant de les cataractes com de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE).
– Les cataractes solen cursar amb canvis freqüents a la graduació i/o disminució de l’agudesa visual. Es tracta d´un procés normal d´envelliment del cristal·lí que es pot solucionar mitjançant la cirurgia de cataractes amb implant de lent intraocular, corregint també en molts casos la graduació prèvia.
– Cal descartar l’aparició de DMAE si es detecten irregularitats en la visió central o metamorfòpsia (les línies rectes es veuen tortes). En aquests casos, a més de l’exploració del fons d’ull, també és molt útil fer una tomografia de coherència òptica o OCT macular.
Quan he d’anar a l’oftalmòleg? Revisions oftalmològiques segons patologia prèvia
Algunes malalties sistèmiques poden afectar la visió. Les més destacades són la diabetis mellitus, la hipertensió arterial i les malalties reumatològiques que necessiten tractaments crònics.
La malaltia que requereix més control oftalmològic és la diabetis. El millor control de l’aparició de la retinopatia diabètica és un bon control glucèmic (nivells de sucre a la sang). En aquests casos, és molt important fer una revisió del fons d’ull en el moment del diagnòstic, i posteriorment de forma anual. La retinopatia diabètica pot ser causa de ceguesa i requereix un control estricte. El vostre oftalmòleg us indicarà la freqüència de les revisions en funció del tipus de diabetis, el temps d’evolució i del control glucèmic.
Revisions oftalmològiques segons antecedents familiars
Després d’haver respost la pregunta: Quan he d’anar a l’oftalmòleg?, hem de dir que qualsevol tipus de malaltia ocular en un familiar directe és motiu suficient per fer una revisió oftalmològica completa. Les malalties oculars que tenen un component genètic més important són el glaucoma i la degeneració macular associada a ledat.
Posa’t en contacte amb Admiravisión si necessites un especialista oftalmòleg a Barcelona. T’informarem de tot allò que necessitis saber sense compromís.