Índice de contenidos
Conseqüències de l’ús continuat de la mascareta sobre els ulls: com afecta l’ús continuat?
L’ús continuat de la mascareta té conseqüències sobre els ulls, a l’alterar les seves condicions normals d’humitat i ventilació. Això té repercussions sobre la salut de les parpelles i de la superfície ocular. Des que l’ús de la mascareta és obligatori en espais tancats, els oftalmòlegs hem notat un augment exponencial de consultes per aquestes causes.
Al respirar dins de la mascareta, es genera una concentració de vapor calent de l’alè espirat que, d’una banda, accelera l’evaporació de la llàgrima i, de l’altra, altera el seu ph, cosa que afavoreix les infeccions oculars ocasionades pels bacteris que conté, tant l’alè, com la pell de les pròpies parepelles.
Sequedat ocular o ull sec
L’acceleració de l’evaporació de la llàgrima ocasiona problemes de sequedat ocular. Això afecta especialment a les persones que ja pateixen ull sec.
Això ha estat constatat en estudis clínics com el de Ophthalmol Ther. 2020 Set; 9 (3): 397-400. Doi: 10.1007 / s40123-020-00282-6 PMCID: PMC7362770 PMID: 32.671.665 Irritació i sequedat ocular associades a la màscara facial Majid Moshirfar, 1, 2, 3 William B. West, Jr., 4 i Douglas P. Marx febrer
Per pal·liar aquest efecte indesitjat, es recomana ajustar bé la mascareta al nas i augmentar l’ús de lubricants oculars, pautats per l’oftalmòleg per a cada cas particular.
Mussols
Pel que fa de les infeccions palpebrals, es relaciona directament l’augment de l’aparició de mussols amb l’ús prolongat de la mascareta. Així ho demostren diferents estudis publicats per l’American Journal of Oftalmology, com el 2021 juny; 22: 101.032. doi: 10.1016 / j.ajoc.2021.101032. Epub 2021 febrer 9. Increased incidence of chalazion associated with face mask wear during the COVID-19 pandemic Rona Z Silkiss, Michael K Paap, Shoaib Ugradar.
Per tal de prevenir l’aparició de mussols i xalazions per aquesta causa, es recomana rentar les parpelles amb sabó neutre a l’arribar a casa, per eliminar els bacteris que s’hi han pogut concentrar durant el dia.
Erosions corneals
D’altra banda, encara que amb menys freqüència, hem observat augment d’erosions corneals degudes a la fricció de la mascareta sobre la superfície ocular, de menor o major importància requerint, en ocasions, tractament tòpic i oclusió de l’ull afectat. Consulta a l’oftalmòleg què has de fer si et fas mal l’ull amb la mascareta.
Major higiene, menor incidència de conjuntivitis
Una altra de les mesures de prevenció del contagi imposades per les autoritats sanitàries, la desinfecció sistemàtica de mans amb gel hidroalcohòlic o rentat més freqüent, ha modificat significativament els hàbits higiènics de moltes persones. Això ha repercutit també en la salut visual però, a diferència de la mascareta, en aquest cas l’impacte és altament positiu ja que han disminuït de forma molt notable els casos de conjuntivitis que veiem a la consulta.
Totes les malalties que es contagien per contacte directe, redueixen molt la capacitat de transmissió quan hi ha una major higiene de mans. Amb les mans toquem constantment moltes superfícies que contenen microorganismes de tot tipus (virus, bacteris, fongs … ..). Si després ens toquem els ulls, el nas, la boca, o qualsevol part de el cos que tingui mucoses, correm el risc de infectar-nos. Això és el que sol passar amb freqüència en el cas de les conjuntivitis. Si toquem una superfície que ha tocat una persona que pateix conjuntivitis i ens vam tocar els ulls, és molt possible que ens encomanem. D’aquí al fet que tampoc es recomani compartir tovalloles o fundes de coixí.
Per tant, podem concloure que la desinfecció regular de mans té un efecte positiu sobre la salut ocular que, segurament, sigui extensiu a altres malalties de transmissió per contacte.
Efectes directes de la Covid-19 sobre els ulls
Convé assenyalar també que, al marge dels efectes derivats de l’ús continuat de la mascareta, la Covid-19 té efectes directes sobre els ulls.