Riscos visuals dels esports de muntanya

Els esports de muntanya (alpinisme, senderisme, escalada, curses de muntanya, bicicleta de muntanya, esquí, …) porten associats principalment dos riscos específics relacionats amb l’alçada i el sol.

En el cas del sol, en alta muntanya i amb neu, si la protecció no és adequada ha risc de queratitis actínica (cremades a la còrnia). En funció de l’activitat concreta realitzada, els nostres experts en oftalmologia li aconsellaran sobre el color i filtre necessari de les ulleres de protecció solar que sempre han de portar lents polaritzades entre d’altres requeriments.

També important i freqüent és l’augment de la sequedat ocular que produeix des de molèsties lleus fins a la queratitis en els casos més greus.

En el cas concret de l’alpinisme, el perill és més gran i requereix d’una protecció ocular més específica. S’aconsella que les lents s’adaptin a diferents il·luminacions i canvis de temperatura, tinguin encoixinat d’escuma, sistema de ventilació, cinta elàstica de subjecció al casc i pont de doble ajustament al nas.

L’ascensió a altures superiors als 5.000 msnm, pot produir, en el 50% d’alpinistes, hemorràgies retinianes asimptomàtiques en la seva major part però algunes poden ser greus. La seva aparició pot ser precipitada per l’exercici extenuant i l’ascens ràpid de grans desnivells en un sol dia.

Els signes que alarmen de danys a la retina són:

  • Visió de taques o un vel negre
  • Sensació de visió borrosa.
  • Pèrdua sobtada d’una part important del camp visual

Finalment, en el cas de tenir defectes refractius que requereixen correcció, l’ús de lents de contacte en alçada, augmenta el risc de patir sequedat ocular i queratitis. En aquest cas, es recomana corregir mitjançant cirurgia refractiva.

Esports de muntanya i eficàcia visual

La salut ocular és el més important però també ho és en el cas de l’alpinisme, el tenir una bona visió tant central com perifèrica tals que permetin no perdre de vista tot el camp de visió i, en el cas de l’escalada, tenir en estat òptim la coordinació entre mà i ull, la visió binocular i els moviments sacàdics. Per aquest motiu, el departament de Oftalmosport de Admiravisión realitza a tots aquests esportistes un estudi visual funcional, al marge de l’exploració oftalmològica.

En cas de detectar problemes funcionals, s’ofereix la possibilitat de realitzar teràpies visuals per a l’optimització de l’eficàcia visual.

L’exploració oftalmològica de l’esportista de muntanya

L’exploració oftalmològica en si, es complementa amb proves com l’OCT que permet descartar anomalies vasculars a la retina que augmenten el risc d’hemorràgia o retinopatia d’altura.

També s’analitza la superfície ocular per descartar sequedat i queratitis, mitjançant la Pentacam.

Finalment, es realitza una campimetria que permet determinar l’amplitud de la visió perifèrica.

Per completar la visita esportiva, el departament de Oftalmosport d’Admiravisión realitza un assessorament personalitzat en funció de l’esport realitzat i les característiques individuals.

Financem la teva mirada sense interessos

A Admira Visión no volem que el preu suposi una barrera a l’hora de complir el teu desig de dir adéu a les ulleres i/o lents de contacte.

[nectar_woo_products product_type=”all” category=”oftalmosport” columns=”2″ orderby=”date” order=”ASC” carousel=”1″ script=”flickity” flickity_controls=”bottom-pagination” autorotate=”true” item_shadow=”1″ per_page=”6″ autorotation_speed=”4000″]

Demana cita

La primera visita sense compromís.
Pregunta al metge tot el que necessites saber i decideix.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?