Malalties Oculars

Forat macular. Tracció vitri-macular

El vitri no està pegat a l’igual en tota la superfície de la retina, en alguns llocs, està més enganxat, com per exemple, el centre de la màcula. Si es desprèn d’altres llocs (i cau), però no de la màcula, aquest vitri estarà estirant aquesta retina, en la zona de la màcula.

INFO

Ambliopia o Ull vague

L’ull vague o ambliopia és la disminució de la visió d’un ull, sense que hi hagi una deficiència estructural en el globus ocular. En la majoria dels casos sol manifestar-se en un només ull però pot produir-se de manera bilateral (tots dos ulls). L’agudesa visual de l’ull amblíope no arriba a ser del 100% malgrat estar usant la correcció òptica.

INFO

Astigmatismo

L’astigmatisme és un defecte de refracció que fa que les imatges s’enfoquin de forma distorsionada sobre la retina, afectant la visió a qualsevol distància.

INFO

Blefaritis

La blefaritis és una inflor de les parpelles (s’inflamen), quan partícules de greix i bacteri cobreixen la vora de la parpella pròxima a la base de les pestanyes.

INFO

Blefaroespasme

El blefaroespasmo consisteix en el tancament involuntari de les parpelles, de manera crònica, repetitiva i bilateral.

Su origen es de tipo neuronal. Inicialmente se percibe un aumento del parpadeo, que se va haciendo cada vez más intenso, pudiendo incluso impedir la apertura de los párpados, cosa que invalida la visión del paciente.

INFO

Cataractes

L’aparició de la cataracta va sovint associada a l’edat. Es produeix generalment en persones per sobre dels 50 anys a causa d’un envelliment del cristal·lí, sense una causa coneguda, que motiva que aquest perdi la seva transparència. En fer-se més opac, dificulta la transmissió de la llum cap a la retina.

INFO

Conjuntivitis al·lèrgica

La conjuntivitis al·lèrgica es produeix quan el nostre cos reacciona de manera exagerada enfront d’alguna substància, per exemple, la pols que hi ha en l’aire o en l’ambient. Aquesta malaltia pot aparèixer de manera brusca en qüestió de minuts (conjuntivitis aguda), en uns dies (subaguda) o aparèixer lentament durant setmanes o mesos (conjuntivitis crònica). Pot arribar a ser molt molesta, però, en general, no és greu.

INFO

Conjuntivitis papil·lar

La conjuntivitis papil·lar gegant s’origina per una reacció al·lèrgica al material que recobreix un cos estrany (ej: lents de contacte, sutures exposades, pròtesi ocular), la qual cosa comporta la migració crònica de cèl·lules inflamatòries que provoquen irregularitats en la superfície conjuntival de les parpelles.

INFO

Conjuntivitis vírica

La conjuntivitis és un procés inflamatori de la conjuntiva (part blanca de l’ull) i la parpella ocasionada per un virus.

INFO

Daltonisme

El daltonisme és una disfunció de la visió que es caracteritza per l’alteració en la percepció dels colors, que pot anar des de la confusió entre determinats tons de verd i vermell, fins a la no distinció cromàtica.

És de caràcter hereditari i està lligat al cromosoma X. En general, el transmeten les dones i el pateixen majorment els homes. Perquè una dona sigui daltònica, ha de tenir afectats tots dos comosomas X, per la qual cosa la freqüència (0,5%) és molt inferior a la de l’home (1,5%).

INFO

Degeneració macular

Quan la màcula no funciona correctament, la seva visió central pot veure’s afectada per la formació d’imatges borroses, amb àrees fosques o deformades. La degeneració macular afecta la seva capacitat de veure objectes pròxims i llunyans; pot fer que algunes activitats (com enfilar una agulla o llegir) siguin difícils o impossibles.

INFO

Mussol i Calazi

El mussol és una inflamació d’una glàndula de la base de les pestanyes, que produeix una inflamació en la parpella, acompanyada de molèsties, més o menys acusades, en parpellejar.

INFO

Despreniment de retina

Des de la part més interna fins als receptors de llum, els diferents components retinianos estan fortament units entre si, és extremadament difícil separar-los, però el punt feble està a continuació, entre els receptors i l’epiteli pigmentari (EPR). Aquí és on s’origina el despreniment de retina.

INFO

Entropion i Ectropion

Es tracta de malposiciones del marge de la parpella que trencada cap a fora (ectropion) o cap a dintre (entropion). Els símptomes que produeixen es divideixen en:

* Símptomes lleus: llagrimeig i irritació
* Símptomes moderats: queratitis, úlceres i infeccions en la còrnia

INFO

Estrabisme

Es produeix estrabisme quan els eixos visuals de cada ull no es creuen sobre la imatge que es mira.

La desviació pot donar-se en un o en els dos ulls, i ser horitzontal (cap a dins o cap a fora) o vertical (cap amunt o cap avall). També és possible que sigui permanent o intermitent, a causa de cansament, esforç visual, distracció, febre…

INFO

Glaucoma

Es tracta d’un grup de malalties el denominador comú de les quals és el desenvolupament d’una neuropatía òptica progressiva, generalment bilateral, responsable d’una sèrie d’alteracions característiques tant anatòmiques (pèrdua de fibres nervioses de la retina i, secundàriament, augment de l’excavació papil·lar) com a funcionals (defectes en el camp visual).

INFO

Hemorràgia vítria

És la presència de sang en la retina, que fa que el vitri perdi la seva transparència, i la llum no pugui travessar-ho. Els símptomes són la disminució de l’agudesa visual i miodesopsias («mosques voladores»).

INFO

Herpes ocular

La malaltia ocular herpètica està produïda principalment pel virus herpes simple tipus 1 (VHS-1), membre de la família Herpesviridae, amb l’habilitat d’infectar a l’hoste i establir-se latentment de manera indefinida.

INFO

Hipermetropia

La hipermetropia és un defecte de refracció que provoca que les imatges es vegin borroses de prop. Es produeix perquè les imatges s’enfoquen per darrere de la retina. Podem dir que és la patologia contrària a la miopia.

INFO

Lagoftalmia

La lagoftalmia o lagoftalmos és la impossibilitat de tancar completament un o tots dos ulls. Aquest problema pot ser causat per un problema nerviós (una paràlisi facial) o tenir una causa mecànica, com una cicatriu en la parpella.

INFO

Llagrimeig o epífora

Els ulls poden plorar constantment per moltes causes. Bàsicament podem englobar-les en dos grans grups: les que tenen com orígen anomalies en el drenatge de les llàgrimes i les que es deriven d’un excés de producció de llàgrimes.

INFO

Membrana Epi-retiniana Macular (MEM)

La membrana Epi-retiniana Macular (MEM) és el creixement d’un teixit en la superfície de la retina, en l’àrea macular, que es pot contreure produint disminució de la visió i deformació de les imatges.

INFO

Miopia

La miopia és un defecte de refracció que dificulta la visió des de lluny però no afecta a la de prop. Es produeix perquè les imatges s’enfoquen per davant de la retina.

Sol manifestar-se en la infància i evolucionar fins a completar la pubertat.

INFO

Ull sec

L’ull sec és una patologia que es produeix a conseqüència de l’alteració de la pel·lícula lacrimal que recobreix l’ull, cosa que danya la seva superfície externa ocasionant:

*sensació de picor
*sensació de coïssor
*sensació de arenilla
*dificultat per a obrir els ulls als matins
*lleugera sensació de visió borrosa

INFO

Parpelles caigudes, bosses en els ulls, potes de gall

Amb el pas del temps, la pell va perdent la seva elasticitat, i la musculatura el seu to, i es van formant capes de greix entre l’una i l’altra. En el cas de les parpelles, això comporta un descolgamiento del múscul i l’excés de pell, i la formació de bosses de greix. A conseqüència d’això, la persona sembla més major del que és o té una aparença cansada.

Això sol produir-se a partir dels 40 anys de manera progressiva i diferent en cada persona. El procés, moltes vegades es veu accelerat per situacions d’estrès o falta de descans.

INFO

Patologia Corneal

La còrnia és un teixit ocular transparent, situat en el pol anterior de l’ull, que protegeix l’iris i el cristal·lí i, juntament amb aquest últim, enfoca les imatges en la retina, actuant com una lent refractiva. Per tant, problemes de transparència o deformitat en la còrnia, perjudiquen la projecció de les imatges en la retina, i, conseqüentment, la visió.

INFO

Patologies de les Parpelles

Els problemes en les parpelles, òrbites i les vies lacrimals són tractats per especialistes en cirurgia oculoplàstica. Aquests professionals no sols s’ocupen del resultat estètic sinó també de la correcta funció de l’ull i els seus annexos.

INFO

Presbícia o vista cansada

La presbícia o vista cansada és una disminució de la capacitat d’enfocament de l’ull que provoca una pèrdua de nitidesa en la visió pròxima.

El seu origen es troba en modificacions que sofreix el cristal·lí, una lent natural de l’ull que es troba entre la còrnia i la retina, que té la capacitat d’acomodació, és a dir, d’enfocar els objectes en funció de la distància a la qual es troben. Podria dir-se que és com el “zoom” d’una càmera fotogràfica.

INFO

Pterigion

El pterigium, també conegut com a “palmera” o “ungla”, és una proliferació benigna del teixit subconjuntival (part blanca de l’ull) que creix sobre la còrnia. Sol ser un important problema estètic que a més produeix molèsties freqüents com a ull vermell, ull sec i sensació de arenilla. Ocasionalment, el seu creixement pot arribar a produir disminució de la visió per astigmatisme o perquè pot arribar a cobrir l’eix visual.

INFO

Ptosis palpebral

La ptosis fa referència al descolgamiento d’un òrgan o zona anatòmica. En el cas de l’oftalmologia, aquesta zona és la parpella.

La ptosis pot afectar a un o totes dues parpelles (unilateral/bilateral) i aparèixer a qualsevol edat.

Pot generar problemes de visió, en el cas en què la parpella arribi a solapar la pupil·la.

INFO

Queratitis

La queratitis és una inflamació de la còrnia, la part transparent de l’ull que cobreix l’iris, la pupil·la i la cambra anterior que, juntament amb el cristal·lí, refracten la llum, per tant, alteracions de la superfície corneal, produeixen defectes refractius com la miopia, hipermetropía o astigmatisme.

INFO

Queratocono

L’estructura interna de la còrnia conté fibra de col·lagen. El col·lagen és una proteina allargada que, si s’altera, produeix una modificació en la superfície de la còrnia,que va perdent la seva curvatura esfèrica i adquirint forma cònica, cosa que va distorsionant la les imatges captades per l’ull i minvant la visió de manera progressiva.

INFO

Retinopatia del prematur

La retinopatia de la prematuritat és una malaltia vasoproliferativa que afecta els nounats prematurs i que es produeix en el moment del desenvolupament i maduració vascular. És la causa més freqüent de ceguesa infantil en països desenvolupats. Els treballs de recerca clínica portats en aquestes últimes dècades ha desenvolupat el coneixement de la seva patogènia, la qual cosa ha permès el disseny de noves estratègies terapèutiques.

INFO

Retinopatia diabètica

La retinopatia diabètica és una complicació de la diabetis que ocorre quan la diabetis ha afectat els vasos sanguinis de la retina. Quan les parets d’aquests gots s’alteren, es produeixen fugides de líquid, formació d’altres gots anormals (neovasos) i creixement de teixit fibrós. Quan això succeeix, la retina no realitza bé la seva funció, i la visió es deteriora.

INFO

Retinopatia hipertensiva

La retinopatia hipertensiva és el conjunt d’alteracions que tenen lloc en la retina causades per la hipertensió arterial. Aquests canvis poden observar-se en l’examen del fons d’ull que es realitza mitjançant l’oftalmoscopi.

La retina es veu alterada per lesions que són conseqüència de la hipertensió, encara que altres factors, com l’arterioesclerosi o l’edat avançada, influeixen en el desenvolupament de la retinopatia hipertensiva.

INFO

Retinosis Pigmentària

La retinosis pigmentària comprèn un grup heterogeni de malalties que es caracteritzen per la progressiva degeneració de la retina deguda a alteracions en els fotoreceptores i en l’epiteli pigmentari de la retina. Els símptomes més freqüents de la retinosis pigmentària són la ceguesa nocturna i restricció concèntrica del camp visual, que és percebuda com a visió en túnel. El mal en els cons i els bastons determina la gravetat dels símptomes. En la oftalmoscopia, les troballes clàssiques inclouen els dipòsits tipus espículas òssies en la perifèria retiniana, pal·lidesa del disc òptic i estrenyiment dels gots retinianos.

INFO

Síndrome de disfunció del cristal·lí

Després d’anys de visió estable i clara, ara està experimentant problemes amb lluentor, nitidesa i visió borrosa? Aquesta disminució de la visió pot ser degut a l’envelliment normal de la lent intraocular o cristal·lí anomenada Síndrome de Disfunció o SDC.

INFO

Síndrome de Sjörgen

És una malaltia crònica autoimmune de caràcter inflamatori i d’origen desconegut. Es caracteritza per la sequedat de mucoses deguda a la disminució o absència de secrecions glandulars. El sistema immunitari del cos, destinat a defensar-nos de les agressions externes, reacciona contra si mateix produint anticossos que destrueixen els teixits de les glàndules als quals no reconeix com a propis.

INFO

Uveítis

La uveítis és una inflamació de la úvea, una dels capes internes de l’ull, formada per l’iris, el cos ciliar i la coroides.

Afecta a un 0’1% de la població mundial, i actualment és una de les principals causes de ceguesa del món.

Es classifica segons la part de la úvea que s’afecta: uveítis anterior (afecta a iris i cos ciliar), intermèdia (part posterior del cos ciliar, retina perifèrica i vitri) i uveítis posterior (afecta a la retina i coroides).

INFO

Xantelasma

Els xantelasmas de la parpella es presenten com a plaques groguenques en la part interna de les parpelles principalment els superiors.

Es tracta d’una lesió benigna, bilateral, que afecta tant les parpelles superiors com inferiors i de manera simètrica.

INFO